ICA-idén är central i ICA Gruppens verksamhet och bygger på samverkan i kombination med lokal anpassning. En del i detta är ett engagemang i lokala frågor och behov på de platser där bolaget verkar, för att vara så nära kunderna som möjligt, och skapa en positiv utveckling i samhället där ICA Gruppen verkar. Både i Sverige och i de baltiska länderna är efterfrågan på lokalt producerade livsmedel stor och växande. ICA Sverige och Rimi Baltic arbetar på flera sätt för att öka antalet lokalt producerade varor i sortimentet, och också för att stötta landsbygden och bidra till en levande ort.
Exempel på lokala aktiviteter
Att sälja lokala varor är ett sätt för oss att erbjuda mångfald, stödja småskalig produktion och lokala jobb. Men också ett sätt att lyfta fram genuint mathantverk och fingertoppskänsla för traktens råvaror. En nära produktion kan också innebära minskade transportbehov och mindre belastning på vår miljö. För att främja lantbruket på våra hemmamarknader samarbetar vi med andra, bland annat med LRF i Sverige.
Att sälja lokala varor är ett sätt för oss att erbjuda mångfald, stödja småskalig produktion och lokala jobb. Men också ett sätt att lyfta fram genuint mathantverk och fingertoppskänsla för traktens råvaror. En nära produktion kan också innebära minskade transportbehov och mindre belastning på vår miljö. Växtodling och betande djur bidrar till ett öppet landskap med åkrar, ängar och hagar. Genom att välja varierad svensk mat hålls den svenska landsbygden levande och den biologiska mångfalden gynnas.
Inom både ICA Sverige och Rimi Baltic bedrivs flera initiativ som syftar till att stödja lokal livsmedelsproduktion och på olika sätt underlätta för Iokala leverantörer. Detta arbete har under senare år intensifierats ytterligare till följd av covid-19-pandemin och Rysslands krig i Ukraina.
Sedan 2014 samarbetar ICA Sverige med LRF för att bredda utbudet av svenska varor i butik och bidra till den svenska landsbygdens utveckling och tillväxt. Samarbetet har bland annat inneburit ett aktivt sortimentsarbete där i dag 85 procent av ICA Sveriges nötkött och närmare 90 procent av de charkprodukter ICA Sverige säljer under egna varumärken har svenskt köttinnehåll.
ICA har haft ett samarbete med Röda Korset sedan 1999 och är delaktig i flertal initiativ varje år, bland annat genom att skänka intäkter från kampanjvaror. Röda Korset arbetar för att stärka människors och samhällens motståndskraft. Ett arbete som bygger på enskilda människors engagemang i sitt lokalsamhälle, för att möta de specifika behov som finns lokalt.
Förutom att säkra koncernens långsiktiga behov av rätt lokaler på rätt platser i Sverige för verksamheten arbetar ICA Fastigheter med att utveckla handelsområden och skapa mötesplatser där människor kan handla, mötas och trivas. Genom en aktiv roll i stadsdelsutvecklingen bidrar ICA Fastigheter till att skapa platser som fyller flera servicebehov hos kunderna, och på så sätt utvecklar den lokala orten.
För att utöka och bredda det närproducerade sortimentet och öka försäljningen av svensk mat har ICA Sverige en orderportal med sortiment från lokala leverantörer. Portalen möjliggör och underlättar affärsrelationer mellan lokala leverantörer och enskilda ICA-butiker och är tillgänglig för ICA-handlare och leverantörer i hela landet.