Vi minskade klimatpåverkan från vår egen verksamhet med 76% mellan 2006 och 2020, och klimatkompenserar sedan dess de utsläpp vi har kvar. Vi siktar nu mot netto noll utsläpp i vår egen verksamhet och halverade utsläpp från kundernas livsmedelsinköp till 2030. Vi ska spara på resurser och minska svinn i hela kedjan. Tillsammans med våra kunder ska vi minimera vår miljö- och klimatpåverkan.
Exempel på miljöaktiviteter
Ungefär en fjärdedel av all mat som köps slängs i stället för att konsumeras, och ICA Gruppen driver ett antal initiativ för att minska matsvinnet i hela värdekedjan. För att minska svinnet i ICA Gruppens butiker och lager är förebyggande arbete centralt, genom exempelvis bättre inköpsprocesser samt registrering, uppföljning och orsaksanalys av matsvinnet. Insatser görs också för att minska hushållens svinn, genom att till exempel justera förpackningsstorlekar. Storleken på förpackningen för ICAs handskalade räkor ändrades till exempel från 170 g till 140 g för att passa bättre för singelhushåll och för äldre.
ICA-butikerna och Rimi Baltics butiker bedriver också ett aktivt arbete för att minska matsvinnet. Förutom att arbeta med rätt inköpsvolymer och sortimentsoptimering, sänker många butiker priset på varor som närmar sig sitt utgångsdatum. En del butiker med kök, tillagar även färdigmat eller till exempel juice och smoothies av överblivna produkter och råvaror. Många butiker samarbetar även med olika typ av välgörenhetsorganisationer och andra aktörer, så som Frälsningsarmén, Stadsmissionen, Food Bank, Karma och Food2Change, för att ta tillvara mat som inte går att sälja.
I Stockholm samarbetar ICA med Stadsmissionens koncept för sociala matbutiker – Matmissionen. I butikerna säljs mat till kraftigt reducerade priser från bland andra ICA Sveriges lager och e-handelslager i Stockholmsregionen.
Såväl ICA Sverige som Rimi Baltic har även samarbeten med start-ups för att till exempel utnyttja AI för att minska butikssvinn, eller ge rekommendationer till kunder vid onlineköp.
ICA Gruppen jobbar aktivt och strategiskt med förpackningar, utifrån en helhetssyn på hållbarhet och ett livscykelperspektiv. Det betyder annat att vi jobbar med att minska mängden plast, att gå över till mer förnybara material, och med förpackningsdesign som gör återvinning enklare.
I syfte att bidra till ett cirkulärt och mer hållbart plastsystem beslutade ICA Gruppen 2018 om en koncerngemensam plaststrategi. Helt i linje med denna har sedan dess alla engångsartiklar tillverkade av fossilbaserad plast fasats ut ur det centrala sortimentet. Plasten i engångsartiklar har i stället ersatts av biologiska material. Efter 2025 ska alla livsmedelsförpackningar av plast till ICA Gruppens egna produkter gå att återanvända och efter 2030 ska de bestå av återvunnet eller förnybart material.
Arbetet med förpackningsutveckling och att ersätta plast är ständigt pågående.
Det innebär till exempel:
- Minskad plastanvändning
Ett exempel från 2022 är nya förpackningar för ICA Sveriges färska vakuumförpackade kyckling, som är gjorda av 46 procent mindre plast än tidigare förpackning, vilket innebär cirka 5 000 kg mindre plast per år.
- Design för enklare återvinning
Under året har till exempel den rosa färgen på ICAs förpackningar för kylt pålägg tagits bort, och ICA Sverige har tillsammans med branschen antagit en gemensam avsiktsförklaring för mjuka plastförpackningar för frysprodukter. Enligt den ska primärt förpackningar som inte består av flera sammansatta plastsorter använda, tryckytan av text och färg ska minskas på förpackningsytan och transparent eller vit plastfilm ska användas.
- Övergång till förnybara material
Till initiativen hör bland annat ICA Sveriges partnerskap med Saveggy, som utvecklat en biobaserad och fullt nedbrytbar coating som kan ersätta plasten på bland annat gurkor.
Biologisk mångfald och välmående ekosystem är en förutsättning för livet på jorden, och för livsmedelsproduktion. Samtidigt har just produktionen av mat stor påverkan på biologisk mångfald, och därför jobbar ICA Gruppen aktivt med frågan, både i Sverige och i den globala värdekedjan.
ICA Gruppen arbetar aktivt för att skydda och främja biologisk mångfald genom kravställning på de varor som säljs, samarbeten för att främja hållbar livsmedelsproduktion i Sverige och genom ICA Fastigheters arbete.
ICA Gruppens största påverkan på biologisk mångfald kommer från livsmedelsproduktionen, och risken för negativ påverkan på biologisk mångfald genom till exempel avskogning eller överfiske har därför varit en viktig parameter i kriterierna för ICA Gruppens riskråvaror.
I Sverige hotas den biologiska mångfalden bland annat av att jordbruk lägger ner sin produktion, med minskade betesmarker och variation i landskapet som följd. ICA arbetar därför aktivt för att främja svenskt jordbruk, till exempel genom ett mångårigt samarbete med LRF, inom ramen för initiativet ICA Växa, och genom en hög andel svenska råvaror i ICAs egna märkesvaror. Ekologisk produktion har tydliga mervärden kopplade till biologisk mångfald, och ICA Gruppen arbetar därför aktivt med att erbjuda ett brett sortiment av ekologiska och hållbarhetsmärkta egna märkesvaror. ICA Fastigheter främjar biologisk mångfald i alla nyetableringar. Vid bygget av en ny butiksfastighet i Brunnhög arbetar man t.ex. med anläggande av kompost, utplacering av död ved, ängsgräs, torrängsmatta, solitärbin på taken och insektshotell.
Många konsumenter vill göra medvetna val när de handlar livsmedel, och ICA:s ambition är att göra det enkelt för dem som vill att minska sin klimatpåverkan från mat. Det är helheten som spelar roll, och därför tar våra tjänster sin utgångspunkt i måltider och veckomenyer, snarare än klimatmärkning av enskilda livsmedel.
Genom klimatberäknade recept och matkassen Klimat kan ICA:s kunder enkelt välja alternativ som håller sig inom planetens gränser. Såväl de klimatguidade recepten som veckomenyerna i matkassen Klimat är klimatberäknade utifrån RISE klimatdatabas för livsmedel. I genomsnitt innehåller varje portion i matkassen, och i de recept som markeras som mest klimatsmarta i ICA:s receptdatabas, 0,5kg CO2-ekvivalenter, vilket är det riktmärke som WWF satt upp för att möta Parisavtalets 1,5 graders mål.
Att öka andelen växtbaserad mat är den enskilt viktigaste förändringen för att skapa ett mer hållbart matsystem, samtidigt produceras merparten av de växtbaserade alternativen utanför Sveriges gränser. ICA Växa är ett initiativ inom ICA som syftar till att bidra till ambitionen om halverat klimatfotavtryck från kunders inköp av livsmedel till 2030 och till att stärka de lokala ekosystemen för matproduktion- och konsumtion.
Byggnadsmaterial som stål och cement har stor klimatpåverkan. Att bygga i hållbara material med mindre klimatpåverkan är därför en viktig del i ICA Fastigheters arbete med att skapa hållbara byggnader över tid. Nya byggnader miljöcertifieras, och ICA:s e-handelslager i Arendal i Göteborg utsågs till årets BREEAM-byggnad 2022 av Sweden Green Building Council. Vi ser alltmer hur materialval får en större betydelse vid nybyggnation för en minskad klimatpåverkan. ICA Fastigheter har därför tagit ett strategiskt beslut på att i den mån projekt tillåter i första hand välja att bygga stommen av ett hållbart byggnadsmaterial som trä i nya etableringar.
Som ett första projekt, där beslutet kunde tillämpas och där materialvalet hade ett extra stort fokus, byggdes därför ICA Supermarket Lindvallen. Butiken, som invigdes 2021, byggdes helt i massivträ för ett minskat klimatavtryck, jämfört med alternativet med stomme, vägg- och fasadmaterial av exempelvis metall, betong och paroc. Virket som användes till ICA Supermarket i Lindvallen hämtades från de svenska skogarna i Västerbotten och Norrbotten samt delar av Västernorrland, vilket gav kortare transporter och minskade utsläpp. Även i Åkersberga och Östhammar byggs nya butiker i trä.
Godstransporter står idag för den största delen av växthusgasutsläppen från ICA Gruppens egen verksamhet. Att ställa om till fossilfria godstransporter är därför en viktig del av ICAs klimatambition.
ICA Gruppen har som mål att koncernens svenska bolag ska ha helt fossilfria vägtransporter senast 2030, i storstadsregioner (Stockholm, Göteborg och Malmö) ska detta uppnås redan 2025. Målet ska uppnås genom att bland annat investera i ny teknik och undersöka hur initiativ för att öka nationell produktion av förnybara drivmedel kan stöttas. Vi jobbar på många sätt för att nå målet, till exempel med ruttoptimering och att flytta gods från lastbil till tåg, och genom satsningar för elektrifierade transporter och ökad användning av biobränslen.
Sedan 2020 har ICA ett samarbete med Volvo Lastvagnar. Samarbetet rör flera områden, men till de mer centrala hör att möjliggöra eldrivna transportlösningar i Sverige, både för transporter inom städer och så småningom även för längre sträckor mellan städer. ICA Sverige och Volvo Lastvagnar ska tillsammans skapa förutsättningar för implementering av eldrivna lösningar, både med befintliga produkt och serviceerbjudanden och genom att tillsammans testa ny teknik.
Många ämnen som finns i läkemedel riskerar att påverka miljön negativt, men det har länge funnits utmaningar i att kunna följa upp och påverka produktionsvillkoren. Apotek Hjärtat driver sedan ett antal år initiativ för ökad transparens och språbarhet i läkemedelsbranschen, bland annat genom initiativet Välvald.
Läkemedel innehåller dels biologiskt aktiva substanser, dels olika tillsatsmedel som bland annat konserveringsmedel och färgämnen. I första hand är det de biologiskt aktiva substanserna som kan medföra risker för miljön, då de även kan ha effekter på djur och andra levande organismer. En stor del av produktionen sker också i utvecklingsländer, där vattenreningen generellt ofta är sämre. Än så länge saknas miljöaspekter i den internationella standarden för läkemedelsproduktion och transparensen när det gäller produktionsförhållanden och relaterade utsläpp är relativt begränsad. Genom kravställning gentemot leverantörer verkar Apotek Hjärtat för en ökad grad av öppenhet kring miljöhänsyn och påverkan relaterad till produktion av läkemedel.
I början av 2021 införde alla svenska apotek den gemensamma guiden och märkningen Välvald – för ökad transparens inom läkemedelsbranschen. Märkningen bygger på den guide som Apotek Hjärtat som första apoteksaktör tog fram 2017 och den tillhörande märkningen Välj med Hjärtat. Under 2022 gick Välvald från att vara en guidning på företagsnivå till produktnivå, och kriterierna skärptes ytterligare.