Netto noll utsläpp i egna verksamheten 2030
Netto noll-målet betyder att ICA arbeta för att fortsätta minska utsläppen från transporter, butiker, apotek, kontor och lager så mycket som möjligt. Detta samtidigt som vi sedan 2020 klimatkompenserar för de utsläpp som trots allt kvarstår, med målet att på sikt istället balansera alla klimatutsläpp med åtgärder som binder koldioxid från atmosfären i enlighet med de kriterier som Science Based Targets initiative (SBTi) satt upp.
ICA arbetar med att definiera hur mycket de egna utsläppen ska minska ytterligare till 2030, samt vilka balanserande åtgärder som ska kunna räknas mot netto noll målet, i linje med den standard för netto noll-mål som initiativet Science Based Targets (ett samarbete mellan CDP, FN:s Global Compact, World Resources Institute och WWF) lanserade i oktober 2021.*
Halverad klimatpåverkan från kundernas livsmedelsinköp
ICA har länge arbetat med att utveckla tjänster som ska göra det enkelt för våra kunder att själva minska sin klimatpåverkan, med utgångspunkt i måltider, veckoplanering, och månadsinköp som ligger inom planetens gränser.
Våra klimatguidade recept, indikerar receptets klimatpåverkan med löv-symboler. Recepten i kategorin med minst klimatpåverkan ger upphov till max 0,5 kg koldioxidekvivalenter (CO2e) per portion, vilket är i linje med WWF:s riktlinjer för hur vi behöver äta för att uppnå de globala klimatmålen.
Tjänsterna vi erbjuder våra kunder, tillsammans med vårt arbete för att minska produkternas klimatavtryck, ska tillsammans bidra till vår ambition att till 2030 halvera klimatpåverkan från kundernas inköp av livsmedel, jämfört med 2020.
Klimatpåverkan hos våra leverantörer
För att nå målet om ett halverat klimatavtryck från kundernas livsmedelsinköp, måste varje produkt som finns på våra hyllor också ha mindre klimatpåverkan 2030 än 2020. Därför är samarbete med våra leverantörer centralt.
ICA har som mål att de av våra leverantörer som har störst klimatpåverkan, och som idag motsvarar 70% av vår klimatpåverkan i leverantörsledet, ska ha antagit vetenskapligt baserade klimatmål senast 2025. Det betyder att de – precis som vi – ska arbeta med utsläppsminskningar i den takt som enligt vetenskapen krävs för att bromsa den globala uppvärmningen. ICA arbetar också med att minska klimatpåverkan från sortimentet genom till exempel initiativet ICA Växa, och genom satsningar på exempelvis en ökad försäljning av vegetariska rätter samt frukt och grönsaker.
*Läs mer om vetenskapligt baserade klimatmål på https://sciencebasedtargets.org/