Klimatkompensation kan aldrig ersätta det vi gör för att minska utsläppen i vår egen värdekedja: genom åtgärder i vår egen verksamhet, genom att kräva att våra leverantörer antar vetenskapligt baserade klimatmål, och genom vår ambition att halvera klimatpåverkan från kundernas köp av livsmedel till 2030. Men samtidigt som vi gör det, är klimatkompensation ett utmärkt komplement som bidrar till att accelerera klimatarbetet på global nivå.
Hur ICA Gruppen klimatkompenserar
ICA Gruppen klimatkompenserar i projekt som är noggrant utvalda tillsammans med vår partner South Pole för att säkerställa att de bidrar till klimatnytta och hållbar utveckling. Alla projekt är tredjepartscertifierade av minst ena oberoende standard. För oss har det varit viktigt att hitta projekt som vi är säkra på är additionella, det vill säga att de inte hade hänt utan vårt och andras bidrag genom klimatkompensation, att vi kan vara trygga i att den beräknade klimatnyttan uppstår, och att projekten inkluderar lokala samhällen och bidrar positivt även till andra aspekter av hållbar utveckling.
Vi har valt att klimatkompensera i länder som ingår i vår leverantörskedja; Zimbabwe, Kina, Thailand och Vietnam. Projekten bidrar till klimatarbetet på olika sätt. Genom utbyggnad av solenergi ersätts fossil energi med förnybar, genom att bevara och plantera skog binds koldioxid från atmosfären, och genom att ta tillvara biomassa och skapa biogas från avfall genereras förnybar energi.
Våra klimatkompensationsprojekt
I Kariba skyddas och bevaras ett stort område med skog, vilket utöver klimatnyttan främjar biologisk mångfald. Samtidigt bedrivs projektverksamhet inom bland annat regenerativt jordbruk, biodling och brandhantering.
Projektet bidrar också till lokal samhällsutveckling, genom att stödja lokal hälso- och sjukvård och utbildning.
Läs mer om projektet ›
Se film om projektet ›
Certifieringar: REDD+, VCS+, CCBS
När organiskt material i avfallsvatten bryts ner bildas bland annat metan, en växthusgas med ännu kraftigare påverkan än koldioxid. I Linshu-projektet fångas metanutsläpp från avloppsvatten in och omvandlas till el, vilket både förhindrar den klimatpåverkan som skulle uppstå om metanet släpptes ut, och bidrar till ökad tillgång till förnybar energi. Utöver klimatnyttan bidrar projektet med arbetstillfällen och till den lokala ekonomin.
Läs mer om projektet ›
Certifieringar: VCS (Verified Carbon Standard)
Genom projektet Qianbei beläget i Guizhou-provinsen i södra Kinas karstregion skyddas ett stort skogsområde och inhemska träd återplanteras i området. Planteringsområdena är strategiskt belägna för att återställa skogsområden och återställning av livsmiljöer. Lokalbefolkningen anställs och utbildas av projektet för att utföra trädplanteringen, vilket även ger en positiv effekt till den lokala ekonomin.
Certifieringar: VCS (Verified Carbon Standard)
Avfall som lämnas på öppna soptippar ger upphov till stora utsläpp av växthusgasen metan. Genom Vietstar-projektet undviks utsläpp, då avfall istället samlas in och sorteras. Det organiska avfallet återvinns sedan till gödsel, som kan användas av lokala bönder för att förbättra jordkvalitet och skördar. Den lokala ekonomin stärks dessutom genom lokala arbetstillfällen och kompetensutveckling.
Certifieringar: GS (Gold Standard), CDM
Efterfrågan på energi i Vietnam ökar i en takt som gör att produktionen av förnybar energi inte hinner med. Genom investeringar i solceller i Hong Phong-projektet ökar förutsättningarna att landets fortsatta utveckling kan ske utan ett ökat beroende av fossila energikällor. Utöver solenergi bidrar projektet till lokal utveckling genom arbetstillfällen, och stöd till bostäder och utbildning.
Certifieringar: VCS (Verified Carbon Standard)
Produktion av stärkelse från cassava är en stor industri i Thailand, men ger upphov till stora utsläpp av växthusgasen metan från avloppsvattnet. I Nakhon-projektet förbättras vattenreningen och biogas produceras från infångat metan. Det gör att de tidigare utsläppen undviks, samtidigt som energin kan ersätta fossila energikällor. Utöver klimatnyttan bidrar projektet också till stora förbättringar i den lokala luft- och vattenkvaliteten.
Certifieringar: CDM
Genom projektet Siam Solar i Kanchanaburi och Suphanburi-provinserna i centrala Thailand genereras förnybar el från solenergi. Utbyggnaden av solkraftsparken minskar Thailands beroende av importerad energi och driver både nationell och regional ekonomisk tillväxt. Förutom att möta energibehoven från regionala thailändska samhällen, förbättrar projektet lokal infrastruktur och skapar arbetstillfällen för lokala kvalificerade och okvalificerade arbetare inom tillverkning, installation, drift och underhåll av utrustning.
Certifieringar: GS (Gold Standard)