Sill
Sill är en traditionsbunden matvara som har en liten, men trogen kundkrets under största delen av året. Den allra största delen av all sill säljs dock till högtiderna. 19 procent av all sill i ICA-butiker säljs under vecka 24 och 25. Just midsommarveckan sticker ut från andra veckor under året då försäljningen går upp med nästan 600 procent jämfört med en vanlig sommarvecka. Skärgårdsill och senapssill är populära hos de yngre medan smörgåssillen och matjessillen är populärast hos de äldre kunderna. Totalt sett är matjessillen den mest populära sillen och står för 47 procent av den totala sillförsäljningen under midsommarveckan.
Lax
Lax är också populärt till midsommarlunchen. Försäljningen av gravad lax ökar med cirka 400 procent och rökt med cirka 100 procent jämfört med en vanlig sommarvecka. En nyhet i ICAs eget laxsortiment är den färgkodade designen, blå för kallrökt, bronsfärgad för varmrökt, grön för gravat, rosa för rimmat och grå för najad. I sortimentet finns ASC-märkt* kallrökt, gravad och najadlax i skivor.
Jordgubbar
Av den svenska jordgubbsförsäljningen står midsommarhelgen för mellan 15 och 20 procent av den totala volymen. Tillgången på svenska jordgubbar till midsommar ser bra ut i år. Normalt står den svenska delen av jordgubbarna för mellan 90 till 95 procent.
Färskpotatis
Tillgången på svensk färskpotatis kommer att vara god till midsommar i år. I många butiker är färskpotatis en lockvara inför midsommar, priset kan därför variera från butik till butik. I ICAs sortiment av färskpotatis finns bland annat sorterna Swift, Magda, Arrow och Solist. En nyhet i år är potatisen Estelle som är en svenskodlad delikatessfärskpotatis.
Grill
Traditionellt är midsommar en stor grillhelg och många kunder vill ha kött på grillen även om intresset för vegetariska alternativ ökar. Till midsommar är man benägen att unna sig ett lite dyrare kött, som till exempel oxfilé och entrecote. Många grillar flera olika sorter och kombinerar olika typer som entrecote, fläskytterfilé, korv och kycklingfilé. Fläskytterfilé är den populäraste styckdetaljen. Under midsommarveckan 2015 gick försäljningen av fläskytterfilé upp med drygt 200 procent och oxfilé med drygt 300 procent mot en normal sommarvecka.
Recept
Bland de recept som ökar mest inför midsommar hittar vi riktiga klassiker som silltårta, gubbröra, Janssons frestelse, nubbesallad, Västerbottenpaj och gravlaxsås.
På midsommardagen är många sötsugna och verkar börja dagen med scones, pannkakor och våfflor. Det tycks inte heller vara helt ovanligt att vi gör egen fläderblomssaft och bakar kanelbullar på midsommardagen.
Siffrorna baseras på föregående års försäljning.
* ASC är en global miljöcertifiering för ansvarsfullt odlad fisk och skaldjur.
För mer information
ICAs presstjänst, telefon: 010 422 52 52