Från och med början av 2019 producerar Östgötasvamp 18 ton svamp varje vecka, som säljs till kunder som ICA, Lidl och Axfood. Antalet heltidsanställda har de senaste åren vuxit från fyra till 26 – men Östgötasvamps resa har varit allt annat än spikrak.
För 11 år sedan flyttade Mahziar tillsammans med sin fru från Iran till Sverige för att ta sin doktorsexamen vid Linköpings universitet (Norrköping campus). 2013 disputerade han i medieteknik, och spåddes en lysande forskarframtid. Men ett fritidsintresse började uppta allt mer tid. Mahziar hade börjat intressera sig för svampodling medan han fortfarande bodde i Iran. Under tiden vid Linköpings universitet berättade han om sin hobby för tre studiekamrater, Hossein Nadali, Edris Safavi och Mohammad Jalili, även de med bakgrund i Iran, och de blev nyfikna.
Snabbt började de diskutera en idé om att driva en svampodling i större skala, och de bestämde sig för att tillsammans sätta igång satsningen Östgötasvamp. Finansiera verksamheten fick de göra själva. Banken ansåg projektet för riskfyllt, och några andra investerare fanns helt enkelt inte till hands. Grundarna köpte därmed en kycklingfarm utanför Linköping, som de byggde om närmast helt på egen hand. Dessutom utvecklade de ett avancerat styrsystem för bland annat luftfuktighet, temperatur, koldioxidhalt och syre, vilket är avgörande för odling av just svamp. Mahziar Namedanian kontrollerar själv faktorerna från sin mobiltelefon.
Ungefär 15% av de champinjoner som säljs i Sverige är odlade på svensk mark och detta vill Östgötasvamp förändra. Genom svensk produktion kan transporter minskas och svamparna går snabbare från odling till affär. Men innovationerna tar inte slut där – Östgötasvamp är även den första aktören att sälja D-vitaminberikad svamp i Europa, och söker för närvarande tillstånd för svamp berikad med antioxidanter. Detta för att skapa en positiv påverkan på Sveriges folkhälsa.