ICA-gruppen


Gå till söksidan
  • Om ICA Gruppen

    Om ICA Gruppen

    • Aktuellt på ICA
    • Våra värderingar
    • Samhällsengagemang
    • Organisation

    Vår verksamhet

    • Våra bolag
    • Affärsmodell
    • Marknader
    • Varumärke
    • Vår historia

    Mål och strategier

    • Strategi
    • Finansiella mål
    • Hållbarhetsmål

    Bolagsstyrning

    • Styrelse
    • Koncernledning
    • Rapporter
    • Policyer och riktlinjer
    • Revisor
  • Hållbarhet

    Hållbarhet

    • Klimatkompensation
    • Sponsring
    • Frågor och svar

    Hållbarhetsstyrning

    • Väsentlighetsanalys
    • Strategier och mål
    • Rapporter
    • Certifieringar och standarder
    • Policyer och riktlinjer
    • Visselblåsartjänst

    Vårt hållbarhetsarbete

    • Miljö
    • Socialt
    • Ansvarsfullt företagande
  • Innovation

    Innovation

    • Trender och innovationer
    • ICAx

    ICA Växa

    • Innovation och konceptutveckling
    • Förpackningsutveckling
    • Samverkan och öppen innovation
    • Kontakt
  • Karriär

    Karriär

    • Student

    Lediga jobb

    • Jobba inom ICA Gruppen
    • Jobba i butik

    Hitta ditt område

    • IT, tech och analytics
    • Sortiment och inköp
    • Marknad, försäljning och affärsutveckling
    • Lager och logistik
    • Butik

    Företagskultur & värderingar

    • Företagskultur
    • Förmåner
    • Värderingar

    Kunskapsbank

    • Blogg
  • Finansiellt

    Finansiellt

    • Koncernreleaser
    • Rapporter och presentationer
    • Aktieprospekt 2024
    • Kalender
    • Prenumerera
    • Kontakt

    Kreditmarknad

    • Obligationsprogram
    • Lån och kreditfaciliteter
    • Grön finansiering
    • Finanspolicy
    • Kreditanalytiker
  • Media

    Media

    • Nyheter
    • Bilder och filmer
    • Sociala medier
    • Frågor och svar
    • Prenumerera
    • Presskontakt
  • Kontakt
    • {{section.Title}}
      • {{subSection.Title}}
        • {{anchor.Title}}
    • We need this for bottom space on iPhone
       
       
Tillbaka
  • Tillbaka
Nyheter
2019
25 april
08:30
  • ICAs Framtidsrecept
  • Bild: Vegetarisk foie gras
  • Bild: Antistressande smoothie
  • Bild: Kombucha och hallon isglass
  • Bild: Kefirkauf

Var tredje svensk tror sig leva ohälsosamt

Nära nio av tio svenskar tror att hälsosam mat kan förebygga sjukdomar och ohälsa på lång sikt. Samtidigt tror sig en tredjedel inte ha rätt livsstil för att leva så länge de vill. Det visar en ny undersökning som ICA låtit Novus ta fram för årets framtidsrapport. Fyra av tio uppger också att de skulle äta nyttigare om de hade större kunskap om vad som var nyttigt för dem. ICA har därför tagit fram fyra exempelrecept på framtidsmat.

ICAs Framtidsrapport KefirkaufICA Framtidsrapport Vegetarisk foie gras

Årets framtidsrapport från ICA fokuserar på framtidens största hälsoutmaningar i Sverige och vad vi kan göra för att motverka dem. Enligt Världshälsoorganisationen kommer 73 procent av alla dödstal år 2020 att orsakas av kronisk sjukdom. Av dessa skulle 80 procent kunna undvikas med hjälp av rätt livsstil, enligt organisationen.

ICAs undersökning i samband med rapporten visar att 85 procent av svenskarna tror att hälsosam mat kan förebygga sjukdomar och ohälsa på lång sikt, samtidigt som en tredjedel (29%) är osäkra på om de har rätt livsstil för att leva så länge som de vill. Fyra av tio uppger att de skulle äta nyttigare mat om de hade större kunskap om vad som faktiskt var nyttigt för dem.  

– För att vända utvecklingen behöver vi i större utsträckning ställa om vår livsstil för att förebygga ohälsa och arbeta mer proaktivt mot sjukdom. Genom rapporten vill vi visa vad som kommer att spela roll för att vi ska leva våra liv mer hälsosamt framåt, säger Ann-Katrin Tottie, framtidsanalytiker på ICA-Gruppen.

Framtidens skräddarsydda hälsokost 

Redan 2025 väntas bakteriecocktails anpassade för individens behov användas som alternativ till vissa mediciner. Framtidens sjukvård kommer sannolikt också innehålla mer individanpassade behandlingar.  

– Inom tio år tror jag att man kommer ge patienter enskilda bakterier eller skräddarsydda bakteriecocktails som ett alternativ eller komplement till konventionella mediciner, det menar Robert Caesar, docent i molekylär medicin vid Wallenberglaboratoriet på Göteborgs universitet, i ICAs framtidsrapport 2019. 

Goda tarmbakterier och så kallade probiotiska livsmedel, nyttobakterier för optimal mag- och tarmhälsa, är en växande trend. Enligt Robert Caesar är grundprincipen för en god tarmhälsa att äta mycket och varierande kostfibrer, frön, grovt bröd, gröna växter och andra växter ovan jord. Människor uppmanas även att konsumera tio gånger mer bönor, linser och andra baljväxter än idag. Dessutom krävs en fördubblad konsumtion av grönsaker och en kraftig intagsökning av nötter och frön. 

Fyra framtidsrecept för 2025

Med utgångspunkt från rapporten har ICA tagit fram fyra framtidsrecept som exempel på vad vi kan tänkas äta 2025. Det handlar om hållbar funktionsmat som ska passa alla plånböcker. Dessa är; Kefirkraut på rödkål, vegetarisk foie gras, kombucha- och hallonglass samt antistressande smoothie.


Recept kefirkraut 

Kefirkraut
Rätter med särskilda funktioner för hälsa kommer att bli vanligare i framtiden. Livsmedel med probiotika som yoghurt och fil skapar bättre balans i din tarmflora.

Ca 1 liter

2 dl surkål av rödkål

8 dl kefir, fil eller yoghurt

Gör så här

1. Mixa surkål och kefir slätt. Sila och häll upp på flaska. Förvara i kyl.

2. Vegetarisk foie gras
I framtiden kommer vi att äta allt mer från växtriket. En vegetarisk foie gras på champinjoner, linser och havregryn kan kännas lika festlig som det exklusiva originalet. 
 

Recept vegetarisk foie gras

6-8 personer

½ finhackad schalottenlök

1 riven vitlöksklyfta

100 g hackade champinjoner

1 msk rapsolja

1 dl kokta gröna linser

2 dl havregrädde

1 dl havregryn

½ dl ströbröd

25 g färsk jäst

1 tsk kinesisk soja

1 tsk salt

½ tsk torkad timjan

1 krm malen vitpeppar

2 tsk cognac eller brandy

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C. Fräs lök, vitlök och champinjoner i oljan tills löken är mjuk och vätskan kokat bort. Låt svalna.

2. Mixa alla ingredienser till en jämn smet. Bred ut smeten i en liten smord form. Ställ in i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Låt svalna.

3. Servera gärna på en rostad brödskiva med fikon, cornichons och hackade hasselnötter.

Kombucha- och hallonglass

 
Kombucha har använts i tusentals år i Asien och är en fermenterad dryck baserad på en svampliknande bakteriekultur. Kombucha kan gynna matsmältningssystemet och motverka trötthet och utmattning. I form av en kall isglass tillsammans med hallon är den lätt att få i sig.

Recept kombucha och hallon-isglass

Ca 12 stycken

1 liter kombucha med hallonsmak

2 dl färska hallon

Gör så här

1. Fyll kombucha och hallon i glassformar. Ställ i frysen minst 6 timmar.

Avstressande smoothie 

Spara tid och stressa ned med en smoothie. Ingredienser som blåbär, gröna ärter, spenat, nötter och alger anses av vissa forskare ha en avstressande påverkan.

Recept avstressande smoothie

Ger 2 stora glas

250 g blåbär

4 dl växtbaserad yoghurt

2 dl frysta gröna ärter

2 dl bladspenat

½ dl kallt kamomillte

½ dl nötsmör

1 msk honung

1 tsk algpulver t ex spirulina, chlorella eller kelp

Gör så här

1. Mixa alla ingredienser slätt och häll upp på två glas.

Kontakta ICA Gruppens presstjänst, telefon: +46 (0)10 422 52 52. Här finns rapporten i sin helhet: https://www.icagruppen.se/framtidsrapport-2019/

Om ICAs framtidsrapport
För tredje året i rad har nu ICA släppt sin årliga framtidsrapport. ICAs framtidsrapport (”Klyftor Stress Bakterier - våra tre största hälsoutmaningar och möjligheter 2025”) baseras på djupintervjuer med forskare, health-tech startups och trendanalytiker samt undersökningar hos svenska befolkningen. Rapporten har tagit tempen på dagens hälsosituation och kartlagt hälsotrenderna 2025.

2019 25 april 08:30
  • ICAs Framtidsrecept
  • Bild: Vegetarisk foie gras
  • Bild: Antistressande smoothie
  • Bild: Kombucha och hallon isglass
  • Bild: Kefirkauf

Om ICA Gruppen

  • Vår verksamhet
  • Aktuellt på ICA
  • Vårt hållbarhetsarbete
  • Finansiellt
  • Kontakt

Om ICA Gruppen

  • Vår verksamhet
  • Aktuellt på ICA
  • Vårt hållbarhetsarbete
  • Finansiellt
  • Kontakt

Hitta direkt

  • Jobba hos oss
  • Media
  • Rapporter
  • Information för leverantörer
  • Frågor och svar
  • Kundservice

Hitta direkt

  • Jobba hos oss
  • Media
  • Rapporter
  • Information för leverantörer
  • Frågor och svar
  • Kundservice

Senaste nyheter

  • 2025-05-08 ICA:s experiment visar: Så kan en extra frukt påverka studiemiljön
  • 2025-05-08 Nya siffror: Kvinnors sociala liv begränsas av magbesvär
  • 2025-05-05 Europeiska kommissionen har godkänt ICA Gruppens avyttring av Rimi Baltic till Salling Group

Senaste nyheter

  • 2025-05-08 ICA:s experiment visar: Så kan en extra frukt påverka studiemiljön
  • 2025-05-08 Nya siffror: Kvinnors sociala liv begränsas av magbesvär
  • 2025-05-05 Europeiska kommissionen har godkänt ICA Gruppens avyttring av Rimi Baltic till Salling Group

Säkerhet och integritet

  • Behandling av personuppgifter
  • Cookies
  • Användarvillkor

Säkerhet och integritet

  • Behandling av personuppgifter
  • Cookies
  • Användarvillkor
Kolonnvägen 20
169 70 Solna

Vi använder cookies

ICA Gruppen använder cookies för att webbplatsen ska fungera. De används också för att förbättra din upplevelse och följa upp hur webbplatsen används.
Mer om cookies på ICA Gruppen.

Anpassa kakor

Välj cookies

ICA Gruppen använder cookies för att webbplatsen ska fungera. De används också för att förbättra din upplevelse och följa upp hur webbplatsen används. Mer om cookies på ICA Gruppen.

Dessa cookies kan du inte stänga av. De behövs för att webbplatsen ska fungera.

Dessa hjälper oss att ge dig en bättre upplevelse på webbplatsen. Det är cookies som kan placeras av oss eller en tredjepartsleverantör som har funktioner som vi använder på vår webbplats.