ICA-gruppen


Gå till söksidan
  • Om ICA Gruppen

    Om ICA Gruppen ›

    • Våra värderingar
    • Samhällsengagemang
    • Organisation

    Vår verksamhet

    • Våra bolag
    • Affärsmodell
    • Marknader
    • Varumärke
    • Vår historia

    Mål och strategier

    • Strategi
    • Finansiella mål
    • Hållbarhetsmål

    Bolagsstyrning

    • Styrelse
    • Koncernledning
    • Rapporter
    • Policyer och riktlinjer
    • Revisor
  • Aktuellt
  • Hållbarhet

    Hållbarhet ›

    • Klimatkompensation
    • Sponsring
    • Frågor och svar

    Hållbarhetsstyrning

    • Väsentlighetsanalys
    • Strategier och mål
    • Rapporter
    • Certifieringar och standarder
    • Policyer och riktlinjer
    • Visselblåsartjänst

    Vårt hållbarhetsarbete

    • Miljö
    • Socialt
    • Ansvarsfullt företagande
  • Innovation

    Innovation ›

    • Trender och innovationer
    • ICAx

    ICA Växa

    • Innovation och konceptutveckling
    • Förpackningsutveckling
    • Samverkan och öppen innovation
    • Kontakt
  • Karriär
  • Finansiellt

    Finansiell information ›

    • Koncernreleaser
    • Rapporter och presentationer
    • Aktieprospekt 2024
    • Kalender
    • Prenumerera
    • Kontakt

    Kreditmarknad

    • Obligationsprogram
    • Lån och kreditfaciliteter
    • Grön finansiering
    • Finanspolicy
    • Kreditanalytiker
  • Press

    Pressrum ›

    • Pressmeddelanden
    • Bilder och filmer
    • Sociala medier
    • Frågor och svar
    • Prenumerera
    • Presskontakt
  • Kontakt
    • {{section.Title}}
      • {{subSection.Title}}
        • {{anchor.Title}}
    •  
       
Tillbaka
  • Tillbaka
Pressmeddelanden
2025
15 april
08:00
  • Nyhet
  • Pressbild, Kokt ägg
  • Malidza Larsson Vardagskock

Så ser svenskarnas äggvanor ut

Så ser svenskarnas äggvanor ut

Äggets högtid är här! Inför årets påsk har ICA kartlagt svenskarnas äggvanor och resultatet visar att svensken i genomsnitt äter 4,2 ägg i veckan. Sörmlänningar placerar sig högst upp i ”äggtoppen” – här äter man i genomsnitt 5,3 ägg per person i veckan. Norrbotten och Östergötland hamnar i botten med ett snitt på 3,5 ägg per vecka.

På påsken är det ett livsmedel som känns extra självklart: ägget. Men ägget tycks även ha en given plats i svenskarnas vardag. Det visar en ny Sifo-undersökning, genomförd av Verian på uppdrag av ICA.

Undersökningen visar också att svenskarna gillar att äta ägget på olika sätt. Nära varannan svensk (47 procent) föredrar att äta sina ägg stekta. Nästan lika många vill ha ägget löskokt (45 procent) jämfört med hårdkokt (43 procent). Däremot är det endast ett fåtal (7 procent) som föredrar pocherade ägg.

– Ägg är en av de mest användbara och mångsidiga råvaror som finns, de är otroliga. Jag tycker att vi ska våga experimentera mer med både tillagningsmetod och tillbehör. Tricket för att lyckas med nästan alla äggrätter är att inte övertillaga dem så att koaguleringen går för långt. Då riskerar resultatet att bli grynigt eller gummiaktigt, säger Malidza Larsson, vardagskock på ICA Sverige.

Sörmlänningarna vinner ”äggtoppen” – Norrbotten och Östergötland i botten

Undersökningen visar att det finns geografiska skillnader i svenskarnas äggvanor. Sörmlänningarna kammar hem en första plats på ”äggtoppen”. Här äter man i genomsnitt 5,3 ägg per vecka. Även länsborna i Halland, Jönköping, Jämtland och Blekinge plockar varsin topplacering. Norrbottningarna och östgötarna hamnar i stället i ”äggbotten” – här nöjer man sig med 3,5 ägg per vecka.

Vardagskockens bästa äggtips

• Ett perfekt frukostägg tillagar du genom att koka ett rumstempererat ägg i sjudande, men inte stormkokande, vatten i åtta minuter. Då stelnar vitan medan gulan blir härligt krämig – utan att rinna.

• Testa byta ut den klassiska omeletten mot en vikt äggröra, även kallad en ”tornadoomelett”. Du viker eller snurrar äggen långsamt i stekpannan, på så vis blir de både fasta, krämiga och mjuka. En underbar kombination av flera texturer och dessutom blir det en otroligt vacker servering. Man kan även tillsätta majsstärkelse för att skydda äggen från att bli övertillagade.

• Ägg håller längre än vad man kan tro. Bäst före-datumet på förpackningen gäller när de förvaras i rumstemperatur men hållbarheten förlängs omkring en månad om de förvaras i kylskåp. Om du äter ägg ofta är mitt tips ändå att förvara dem i rumstemperatur – det underlättar till exempel när du snabbt vill vispa ihop en majonnäs.

Äggtoppen – här äter man flest ägg i landet

1. Södermanland (5,3 ägg/vecka – 276 ägg/år)
2. Halland (5,0 ägg/vecka – 260 ägg/år)
3. Jönköping (4,7 ägg/vecka – 244 ägg/år)
4. Jämtland (4,6 ägg/vecka – 239 ägg/år)
5. Blekinge (4,5 ägg/vecka – 234 ägg/år)

Äggbotten – här äter man minst ägg i landet

1. Norrbotten (3,5 ägg/vecka – 182 ägg/år)
2. Östergötland (3,5 ägg/vecka – 182 ägg/år)
3. Västerbotten (3,7 ägg/vecka – 192 ägg/år)
4. Uppsala (3,8 ägg/vecka – 198 ägg/år)
5. Västra Götaland (3,9 ägg/vecka – 203 ägg/år)

Så föredrar svenskarna att äta sina ägg

1. Stekt (47 procent)
2. Löskokt (45 procent)
3. Hårdkokt (43 procent)
4. Äggröra (36 procent)
5. Pocherat (7 procent)

Undersökningens resultat i korthet

• Den genomsnittlige svensken äter 4,2 ägg i veckan*, motsvarande 218 ägg per år.

• Svenskarna äter helst sina ägg stekta (47 procent), löskokta (45 procent) eller hårdkokta (43 procent).

*Respondenterna fick själva uppskatta hur många ägg de äter en vanlig vecka.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av ICA. Den bygger på 4315 intervjuer med den svenska allmänheten 18–84 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 27 mars och 7 april 2025.

För mer information

ICA Gruppens presstjänst
Telefon: +46 (0)10 422 52 52
E-post: press@ica.se


ICA Sverige är den ledande dagligvaruaktören i Sverige. Med fokus på mat och måltider vill ICA Sverige göra varje dag lite enklare. De drygt 1200 fristående ICA-handlarna äger och driver butikerna själva. ICA Sverige har avtal med handlarna om bland annat gemensamma inköp, logistik, marknadskommunikation och butiksutveckling. ICA Sverige är en del av ICA Gruppen.

2025 15 april 08:00
  • Nyhet
  • Pressbild, Kokt ägg
  • Malidza Larsson Vardagskock

Om ICA Gruppen

  • Vår verksamhet
  • Aktuellt
  • Vårt hållbarhetsarbete
  • Finansiellt
  • Kontakt

Om ICA Gruppen

  • Vår verksamhet
  • Aktuellt
  • Vårt hållbarhetsarbete
  • Finansiellt
  • Kontakt

Hitta direkt

  • Jobba hos oss
  • Press
  • Rapporter
  • Information för leverantörer
  • Frågor och svar
  • Kundservice

Hitta direkt

  • Jobba hos oss
  • Press
  • Rapporter
  • Information för leverantörer
  • Frågor och svar
  • Kundservice

Aktuellt

  • Hållbarhet Foodtechbolagen som vill revolutionera branschen
  • Näringsliv Matbutikens viktiga roll för svensk köttkonsumtion
  • Tech & innovation AI – en nyckel till mindre stress i arbetslivet

Aktuellt

  • Hållbarhet Foodtechbolagen som vill revolutionera branschen
  • Näringsliv Matbutikens viktiga roll för svensk köttkonsumtion
  • Tech & innovation AI – en nyckel till mindre stress i arbetslivet

Säkerhet och integritet

  • Behandling av personuppgifter
  • Cookies
  • Användarvillkor

Säkerhet och integritet

  • Behandling av personuppgifter
  • Cookies
  • Användarvillkor
Kolonnvägen 20
169 70 Solna

Vi använder cookies

ICA Gruppen använder cookies för att webbplatsen ska fungera. De används också för att förbättra din upplevelse och följa upp hur webbplatsen används.
Mer om cookies på ICA Gruppen.

Anpassa kakor

Välj cookies

ICA Gruppen använder cookies för att webbplatsen ska fungera. De används också för att förbättra din upplevelse och följa upp hur webbplatsen används. Mer om cookies på ICA Gruppen.

Dessa cookies kan du inte stänga av. De behövs för att webbplatsen ska fungera.

Dessa hjälper oss att ge dig en bättre upplevelse på webbplatsen. Det är cookies som kan placeras av oss eller en tredjepartsleverantör som har funktioner som vi använder på vår webbplats.