Stölder och hotfulla situationer har blivit en del av vardagen i svenska dagligvarubutiker. Enligt statistik från Svensk Handel utsätts hela 74 procent av dagligvarubutikerna för någon form av stöld och/eller hot varje månad. Denna utveckling påverkar inte bara butikernas ekonomi, utan skapar också en otrygg arbetsmiljö och minskar tryggheten i lokalsamhället.
− Situationen är ohållbar. Ingen ska behöva gå till jobbet med oro för att bli hotad eller utsatt för brott. Det krävs nu både politisk vilja och konkret handling för att vända utvecklingen, säger Eric Lundberg, vd ICA Sverige.
Näringslivet lämnas utanför – trots lagkrav på kommunerna
Sedan juli 2023 har kommunerna ett lagstadgat ansvar för det brottsförebyggande arbetet. Trots detta visar en ny analys från ICA – baserad på Brås utvärdering våren 2024 – att näringslivet i allmänhet, och dagligvaruhandeln i synnerhet, sällan inkluderas i kommunernas strategiska trygghetsarbete.
Endast tre av tio kommuner har med näringslivet i sina strategiska råd, trots att nästan alla kommuner har sådana råd. Bara drygt fyra av tio kommuner uppmärksammar brott mot företag i sina brottskartläggningar. När näringslivet väl inkluderas ökar både fokuset på brott mot företag och möjligheterna till effektiv samverkan.
− Dagligvaruhandeln är en av de mest utsatta branscherna. Vi har lång erfarenhet av att arbeta förebyggande med den här typen av utmaningar och har både insyn i brottsmönster och kunskap om hur tryggheten i lokalsamhället påverkas. Vi vill vara en del av lösningen genom att handlarnas erfarenheter tas tillvara, säger Eric Lundberg.
Fyra konkreta förslag från ICA för en tryggare dagligvaruhandel:
1. Nationell strategi mot organiserade stöldligor. En riktad strategi är avgörande för att bekämpa den organiserade brottsligheten som ofta ligger bakom stölder i butiker.
2. Inkludera dagligvaruhandeln i kommunernas strategiska råd. ICA-handlares erfarenheter är viktiga resurser i det brottsförebyggande arbetet.
3. Stölder måste få konsekvenser. Polisens resurser behöver prioriteras till mängdbrott, påföljder ses över och beloppsgränsen för ringa stöld bör sänkas.
4. Skärpt tillträdesförbud. Möjligheten att porta återkommande förövare från butiker måste bli effektivare och enklare att använda.
Samverkan är vägen framåt. ICA uppmanar nu kommuner, polis, näringsliv och andra lokala aktörer att tillsammans ta ansvar för att vända den negativa utvecklingen.
− Ingen aktör kan ensam skapa trygghet – men tillsammans kan vi göra skillnad. Det är dags att vi stärker samverkan och tar krafttag mot brottsligheten, avslutar Eric Lundberg.
* Lag (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete
För att läsa rapporten i sin helhet, se bifogad pdf-bilaga.
För mer information
ICA Gruppens presstjänst
Telefon: +46 (0)10 422 52 52
E-post: press@ica.se
ICA Sverige är den ledande dagligvaruaktören i Sverige. Med fokus på mat och måltider vill ICA Sverige göra varje dag lite enklare. De drygt 1200 fristående ICA-handlarna äger och driver butikerna själva. ICA Sverige har avtal med handlarna om bland annat gemensamma inköp, logistik, marknadskommunikation och butiksutveckling. ICA Sverige är en del av ICA Gruppen.