ICA-gruppen


Gå till söksidan
  • Om ICA Gruppen

    Om ICA Gruppen ›

    • Våra värderingar
    • Samhällsengagemang
    • Organisation

    Vår verksamhet

    • Våra bolag
    • Affärsmodell
    • Marknader
    • Varumärke
    • Vår historia

    Mål och strategier

    • Strategi
    • Finansiella mål
    • Hållbarhetsmål

    Bolagsstyrning

    • Styrelse
    • Koncernledning
    • Rapporter
    • Policyer och riktlinjer
    • Revisor
  • Aktuellt
  • Hållbarhet

    Hållbarhet ›

    • Klimatkompensation
    • Sponsring
    • Frågor och svar

    Hållbarhetsstyrning

    • Väsentlighetsanalys
    • Strategier och mål
    • Rapporter
    • Certifieringar och standarder
    • Policyer och riktlinjer
    • Visselblåsartjänst

    Vårt hållbarhetsarbete

    • Miljö
    • Socialt
    • Ansvarsfullt företagande
  • Innovation

    Innovation ›

    • Trender och innovationer
    • ICAx

    ICA Växa

    • Innovation och konceptutveckling
    • Förpackningsutveckling
    • Samverkan och öppen innovation
    • Kontakt
  • Karriär
  • Finansiellt

    Finansiell information ›

    • Koncernreleaser
    • Rapporter och presentationer
    • Aktieprospekt 2024
    • Kalender
    • Prenumerera
    • Kontakt

    Kreditmarknad

    • Obligationsprogram
    • Lån och kreditfaciliteter
    • Grön finansiering
    • Finanspolicy
    • Kreditanalytiker
  • Press

    Pressrum ›

    • Pressmeddelanden
    • Bilder och filmer
    • Sociala medier
    • Frågor och svar
    • Prenumerera
    • Presskontakt
  • Kontakt
    • Om ICA Gruppen
      • Vår verksamhet
        • Våra bolag
        • Affärsmodell
        • Marknader
        • Varumärke
        • Vår historia
      • Våra värderingar
      • Mål och strategier
        • Strategi
        • Finansiella mål
        • Hållbarhetsmål
      • Samhällsengagemang
      • Organisation
      • Bolagsstyrning
        • Styrelse
        • Koncernledning
        • Rapporter
        • Policyer och riktlinjer
        • Revisor
    • Aktuellt
    • Hållbarhet
      • Hållbarhetsstyrning
        • Väsentlighetsanalys
        • Strategier och mål
        • Rapporter
        • Certifieringar och standarder
        • Policyer och riktlinjer
        • Visselblåsartjänst
      • Vårt hållbarhetsarbete
        • Miljö
        • Socialt
        • Ansvarsfullt företagande
      • Klimatkompensation
      • Sponsring
      • Frågor och svar
    • Innovation
      • Trender och innovationer
      • ICAx
      • ICA Växa
        • Innovation och konceptutveckling
        • Förpackningsutveckling
        • Samverkan och öppen innovation
        • Kontakt
    • Karriär
    • Finansiellt
      • Koncernreleaser
      • Rapporter och presentationer
      • Aktieprospekt 2024
      • Kreditmarknad
        • Obligationsprogram
        • Lån och kreditfaciliteter
        • Grön finansiering
        • Finanspolicy
        • Kreditanalytiker
      • Kalender
      • Prenumerera
      • Kontakt
    • Press
      • Pressmeddelanden
      • Bilder och filmer
      • Sociala medier
      • Frågor och svar
      • Prenumerera
      • Presskontakt
    • Kontakt
    •  
       
Tillbaka
  • Tillbaka
2019
9 april
17:37
  • Vinnarna ICAs Entreprenörspris 2019
  • Hälsoentreprenör, logotyp
  • Lokala hjälte, logotyp
  • Mahziar Namedanian, Östgötasvamp
  • Andreas Wilhelmsson, Ljusgårda

Innovativa odlare vinner ICAs Entreprenörspris

Östgötasvamp, som odlar svamp berikad med D-vitamin och Ljusgårda, som vertikalodlar grönsaker är vinnare av ICAs Entreprenörspris 2019. De har utsetts av en jury bestående av bland andra Prins Daniel, Mai-Lis Hellenius, professor vid Karolinska Institutet och entreprenören Ashkan Pouya.

Bda Vinnarna ICAs Entreprenrspris 2019

– Vinnarna verkar i samma entreprenörsanda som ICA-handlarna. De har ett starkt engagemang för sitt lokalområde och de strävar efter att förbättra folkhälsan på det sätt de kan. Det är tufft att starta ett nytt företag och vi hoppas att vår uppskattning ger vinnarna kraft och energi att fortsätta med sitt entreprenörskap, säger Per Strömberg, vd för ICA Gruppen och ordförande för ICAs Entreprenörspris jury.

ICAs Entreprenörspris delas ut för andra året i rad och syftar till att uppmärksamma entreprenörer i hela Sverige. Priset delas ut i två kategorier: Årets Lokala hjälte, som går till en entreprenör som varit med och utvecklat sitt närområde och Årets Hälsoentreprenör, som går till någon som bidragit till förbättrad folkhälsa.

Efter närmare 300 nomineringar och 11 000 röster online, har juryn och svenska folket enats om en vinnare per kategori:

Årets lokala hjälte 2019 är Andreas Wilhelmsson, Magnus Crommert, Christoffer Barath och Erik Lundgren med företaget Ljusgårda, som odlar grönsaker vertikalt. Att odla vertikalt kan låta som science fiction, men är något Ljusgårda inte bara gjort till verklighet, utan även har ambition om att göra storskaligt. I Tibro odlar de tonvis med ruccola, jordgubbar och dill året runt på vertikala ställningar som möjliggör 99 procent mindre vattenanvändning jämfört med traditionellt jordbruk. Den första prototypen för den vertikala odlingen byggdes i ett garage, innan företaget tog över en 7000 kvadratmeter stor lokal som tidigare använts för träindustri. Ljusgårda har idag nio anställda.

– Inomhusodling är en ny bransch och nya branscher tenderar att dras till startupcenter som Stockholm. Just därför är det otroligt kul att visa att vi på landsbygden också kan! Efterfrågan och intresset för vår produkt har dessutom varit betydligt större än vad vi kunnat tro. I grunden har vi gjort det Ted Gärdestad sjunger om – vi har tagit sol, vind och vatten och placerat det i en inomhusmiljö, säger Andreas Wilhemsson, Ljusgårda.

Årets hälsoentreprenör 2019 är Mahziar Namedanian, som startat Östgötasvamp, ett företag som odlar D-vitaminberikad svamp inomhus i Linköping. Många svenskar får i sig mindre D-vitamin än rekommenderat och under vinterhalvåret är det extra viktigt att tillsätta vitaminet via kosten för att tillgodose kroppens behov. Mahziar kommer ursprungligen från Iran och startade Östgötasvamp 2015 efter insikten att bara en liten del av svampen som såldes i Sverige även odlades här. Han köpte tillsammans med fyra vänner en gammal kycklingfarm som de byggde om själva och skapade ett avancerat system för inomhusodling, som kontrollerar bland annat luftfuktighet, temperatur, koldioxidhalt och syre. Under 2019 kommer bolaget att producera18 ton svamp per vecka.

– Jag är både förvånad och väldigt glad över den här utmärkelsen. Vi håller just nu på att utveckla antioxidantberikade svampar och att uppmärksammas i detta skede är väldigt positivt. ICA är dessutom en viktig distributör och priset innebär ett erkännande som betyder mycket för oss, säger Mahziar Namedanian, Östgötasvamp.

För mer information
ICAs presstjänst, telefon: 010 422 52 52

ICA Entreprenörspris jury
ICAs Entrenörspris jury består av: Prins Daniel, Ashkan Pouya, entreprenör och styrelseordförande för Serendipity Innovations, Sara Rosengren, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, Anders Källström vd Lantbrukarnas Riksförbund, Mai-Lis Hellenius, professor vid Karolinska Institutet, ICA-handlaren Linda Holmström från Nyköping, och Per Strömberg, vd ICA Gruppen.

2019 9 april 17:37
  • Vinnarna ICAs Entreprenörspris 2019
  • Hälsoentreprenör, logotyp
  • Lokala hjälte, logotyp
  • Mahziar Namedanian, Östgötasvamp
  • Andreas Wilhelmsson, Ljusgårda

Om ICA Gruppen

  • Vår verksamhet
  • Aktuellt
  • Vårt hållbarhetsarbete
  • Finansiellt
  • Kontakt

Om ICA Gruppen

  • Vår verksamhet
  • Aktuellt
  • Vårt hållbarhetsarbete
  • Finansiellt
  • Kontakt

Hitta direkt

  • Jobba hos oss
  • Press
  • Rapporter
  • Information för leverantörer
  • Frågor och svar
  • Kundservice

Hitta direkt

  • Jobba hos oss
  • Press
  • Rapporter
  • Information för leverantörer
  • Frågor och svar
  • Kundservice

Aktuellt

  • Samhälle Nyckeln till hållbara samhällen är samarbeten mellan näringsliv, myndigheter och organisationer
  • Hållbarhet Foodtechbolagen som vill revolutionera branschen
  • Näringsliv Matbutikens viktiga roll för svensk köttkonsumtion

Aktuellt

  • Samhälle Nyckeln till hållbara samhällen är samarbeten mellan näringsliv, myndigheter och organisationer
  • Hållbarhet Foodtechbolagen som vill revolutionera branschen
  • Näringsliv Matbutikens viktiga roll för svensk köttkonsumtion

Säkerhet och integritet

  • Behandling av personuppgifter
  • Cookies
  • Användarvillkor

Säkerhet och integritet

  • Behandling av personuppgifter
  • Cookies
  • Användarvillkor
Kolonnvägen 20
169 70 Solna

Vi använder cookies

ICA Gruppen använder cookies för att webbplatsen ska fungera. De används också för att förbättra din upplevelse och följa upp hur webbplatsen används.
Mer om cookies på ICA Gruppen.

Anpassa kakor

Välj cookies

ICA Gruppen använder cookies för att webbplatsen ska fungera. De används också för att förbättra din upplevelse och följa upp hur webbplatsen används. Mer om cookies på ICA Gruppen.

Dessa cookies kan du inte stänga av. De behövs för att webbplatsen ska fungera.

Dessa hjälper oss att ge dig en bättre upplevelse på webbplatsen. Det är cookies som kan placeras av oss eller en tredjepartsleverantör som har funktioner som vi använder på vår webbplats.