ICA-gruppen


Gå till söksidan
  • Om ICA Gruppen

    Om ICA Gruppen

    • Aktuellt på ICA
    • Våra värderingar
    • Samhällsengagemang
    • Organisation

    Vår verksamhet

    • Våra bolag
    • Affärsmodell
    • Marknader
    • Varumärke
    • Vår historia

    Mål och strategier

    • Strategi
    • Finansiella mål
    • Hållbarhetsmål

    Bolagsstyrning

    • Styrelse
    • Koncernledning
    • Rapporter
    • Policyer och riktlinjer
    • Revisor
  • Hållbarhet

    Hållbarhet

    • Klimatkompensation
    • Sponsring
    • Frågor och svar

    Hållbarhetsstyrning

    • Väsentlighetsanalys
    • Strategier och mål
    • Rapporter
    • Certifieringar och standarder
    • Policyer och riktlinjer
    • Visselblåsartjänst

    Vårt hållbarhetsarbete

    • Miljö
    • Socialt
    • Ansvarsfullt företagande
  • Innovation

    Innovation

    • Trender och innovationer
    • ICAx

    ICA Växa

    • Innovation och konceptutveckling
    • Förpackningsutveckling
    • Samverkan och öppen innovation
    • Kontakt
  • Karriär

    Karriär

    • Student

    Lediga jobb

    • Jobba inom ICA Gruppen
    • Jobba i butik

    Hitta ditt område

    • IT, tech och analytics
    • Sortiment och inköp
    • Marknad, försäljning och affärsutveckling
    • Lager och logistik
    • Butik

    Företagskultur & värderingar

    • Företagskultur
    • Förmåner
    • Värderingar

    Kunskapsbank

    • Blogg
  • Finansiellt

    Finansiellt

    • Koncernreleaser
    • Rapporter och presentationer
    • Aktieprospekt 2024
    • Kalender
    • Prenumerera
    • Kontakt

    Kreditmarknad

    • Obligationsprogram
    • Lån och kreditfaciliteter
    • Grön finansiering
    • Finanspolicy
    • Kreditanalytiker
  • Media

    Media

    • Nyheter
    • Bilder och filmer
    • Sociala medier
    • Frågor och svar
    • Prenumerera
    • Presskontakt
  • Kontakt
    • {{section.Title}}
      • {{subSection.Title}}
        • {{anchor.Title}}
    • We need this for bottom space on iPhone
       
       
Tillbaka
  • Tillbaka
Nyheter
2018
6 november
11:49
  • Release
  • ICA Produktfakta Jul 2018
  • ICA Julrecept
  • dopp i grytan med äpple och ingefära
  • slarvsylta på anka
  • krispig brunkål med ingefära och sesam
  • grisfötter med misomarinerad morotssallad

Räddningsaktion för Sveriges minst älskade julmat

Grisfötter, lutfisk och dopp i grytan är några av de rätter som en majoritet av svenskarna helst låter bli på julbordet, visar en ny undersökning. Nu har ICA tillsammans med kocken Isabella Morrone tagit fram helt nya versioner av Sveriges minst älskade julmat för att inspirera fler att återupptäcka våra minst omtyckta julbordsklassiker.

grisftter med misomarinerad morotssallad
Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av ICA och kartlägger svenskarnas inställning till julmaten. Resultatet pekar på att några av våra mest traditionella rätter håller på att försvinna
helt från julfirandet. När svenskarna får frågan om vilka av de traditionella julrätterna de helst undviker på julbordet toppas listan av grisfötter (74 %), kalvtunga/kotunga (69 %), lutfisk (52 %) och sylta (50 %). Nu vill ICA inspirera fler att återupptäcka våra mest klassiska rätter på nytt genom att göra om dem i helt nya versioner.

– Maten vi äter förändras i takt med att vi inspireras av nya matkulturer och trender, så även julbordet. Några av julens rätter upplevs idag som daterade, men eftersom vi sätter högt värde vid julens traditioner är det inte självklart att plocka bort eller byta ut dessa rätter. På ICA Köket vill vi inspirera fler att överraska på julbordet genom att servera oväntade julklassiker i moderna former, säger Leif Grönlund, Matkreatör för ICA Köket.

Längtan efter att testa nya smaker på julbordet är tydlig i un

dersökningen. Ungefär hälften, 52 procent, svarar att de tagit bort eller lagt till någon rätt på julbordet de senaste tre åren. Bland de rätter som svenskarna gärna lägger till härstammar flera från utländska kök, som exempelvis tapas (27 %), falafel (16 %) och sushi (15 %).

ICA Köket presenterar nu helt nya varianter av Sveriges minst älskade julmat, varav en av de sex rätterna får en italiensk tolkning av Isabella Morrone, kocken bakom La Bocca och Bella på Österlen:

- Italiensk slarvsylta på anka av Isabella Morrone och ICA Köket
- Pankofriterad lutfisk med jalapeño och ärt- och avokadokräm
- Grisfötter i sojagelé med misomarinerade morötter 
- Dopp i grytan med äpple och ingefära
- Kalvtunga med rostade hasselnötter och dijonnaise
- Krispig brunkål med ingefära och sesam

Se bifogat receptblad för fullständiga recept.

För att inspirera till både tradition och variation i jul lanserar ICA flera nyheter i sitt julsortiment. Se bifogat produktblad för en komplett lista med nyheter.

Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av ICA mellan den 16 juli och 5 augusti 2018 med 4 200 respondenter i hela Sverige.

För mer information
ICAs presstjänst, telefon: 010 422 52 52

Sveriges minst älskade julmat i siffror: 

Julrätterna svenskarna helst låter bli:

  1. Grisfötter (74 %)
  2. Kalvtunga/Kotunga (69 %)
  3. Rökt ål (56 %)*
  4. Lutfisk (52 %)
  5. Sylta (50 %)
  6. Dopp i grytan (48 %)
  7. Lax- /Fiskaladåb (48 %)
  8. Brunkål (41 %)
  9. Fårfiol (35 %)
  10. Sillsallad (32 %)

* – Det finns fler skäl än smak till varför det här är Sveriges minst älskade julmat. Ålen är idag en akut hotad art och därmed även fridlyst. Vi säljer inte ål i någon av våra butiker, men saknar man smaken av rökt på julbordet passar det utmärkt med exempelvis rökt lax, förklarar Leif Grönlund, Matkreatör för ICA Köket.

  • Skillnaden på yngre och äldres matpreferenser visar sig under julen. Yngre svenskar (18-34 år) väljer i högre utsträckning bort traditionella julrätter jämfört med äldre (65-74 år):
  • Sju av tio (68 %) 18-34-åringar avstår helst lutfisk, jämfört med var tredje (30 %) 65-74-åring.
  • 67 procent av de mellan 18-34 år väljer gärna bort sylta. Samma siffra för de mellan 65-74 är 30 procent.
  • Två av tre (66 %) svenskar kan tänka sig ett mer varierat julbord, sådant som man traditionellt inte brukar ha.
  • Kvinnor är mer benägna att variera sitt julbord än män (73 % av kvinnorna jämfört med 59 % av männen). Mest sugna på att bryta traditionerna är kvinnor i åldern 18-34, där något fler än åtta av tio (84 %) kan tänka sig ett mer varierat julbord.
  • Fler än varannan (52 %) uppger att de tagit bort eller lagt till någon rätt på julbordet under de senaste tre åren.

Rätterna svenskarna skulle kunna tänka sig att introducera på julbordet:

  1. Sallad (42 %)
  2. Tapas (27 %)
  3. Falafel (16 %)
  4. Grytor, exempelvis curry (16 %)
  5. Sushi (15 %)
  • Kvinnor mellan 65-79 år upplever att de har mest ansvar för julbordet. Var femte (19 %) uppger att de bestämmer vad som finns på julbordet och närmare sex av tio (57 %) känner att de har mest ansvar för vad som dukas fram på julbordet under julafton.
  • Svenskarna är duktiga på att ta vara på resterna från julbordet. Något färre än sex av tio (57 %) uppger att de gör rester på en stor del eller till och med allt av sitt julbord. Endast 1 procent uppger att de slänger maten som blir över från julbordet.
2018 6 november 11:49
  • Release
  • ICA Produktfakta Jul 2018
  • ICA Julrecept
  • dopp i grytan med äpple och ingefära
  • slarvsylta på anka
  • krispig brunkål med ingefära och sesam
  • grisfötter med misomarinerad morotssallad

Om ICA Gruppen

  • Vår verksamhet
  • Aktuellt på ICA
  • Vårt hållbarhetsarbete
  • Finansiellt
  • Kontakt

Om ICA Gruppen

  • Vår verksamhet
  • Aktuellt på ICA
  • Vårt hållbarhetsarbete
  • Finansiellt
  • Kontakt

Hitta direkt

  • Jobba hos oss
  • Media
  • Rapporter
  • Information för leverantörer
  • Frågor och svar
  • Kundservice

Hitta direkt

  • Jobba hos oss
  • Media
  • Rapporter
  • Information för leverantörer
  • Frågor och svar
  • Kundservice

Senaste nyheter

  • 2025-05-08 ICA:s experiment visar: Så kan en extra frukt påverka studiemiljön
  • 2025-05-08 Nya siffror: Kvinnors sociala liv begränsas av magbesvär
  • 2025-05-05 Europeiska kommissionen har godkänt ICA Gruppens avyttring av Rimi Baltic till Salling Group

Senaste nyheter

  • 2025-05-08 ICA:s experiment visar: Så kan en extra frukt påverka studiemiljön
  • 2025-05-08 Nya siffror: Kvinnors sociala liv begränsas av magbesvär
  • 2025-05-05 Europeiska kommissionen har godkänt ICA Gruppens avyttring av Rimi Baltic till Salling Group

Säkerhet och integritet

  • Behandling av personuppgifter
  • Cookies
  • Användarvillkor

Säkerhet och integritet

  • Behandling av personuppgifter
  • Cookies
  • Användarvillkor
Kolonnvägen 20
169 70 Solna

Vi använder cookies

ICA Gruppen använder cookies för att webbplatsen ska fungera. De används också för att förbättra din upplevelse och följa upp hur webbplatsen används.
Mer om cookies på ICA Gruppen.

Anpassa kakor

Välj cookies

ICA Gruppen använder cookies för att webbplatsen ska fungera. De används också för att förbättra din upplevelse och följa upp hur webbplatsen används. Mer om cookies på ICA Gruppen.

Dessa cookies kan du inte stänga av. De behövs för att webbplatsen ska fungera.

Dessa hjälper oss att ge dig en bättre upplevelse på webbplatsen. Det är cookies som kan placeras av oss eller en tredjepartsleverantör som har funktioner som vi använder på vår webbplats.