I år fyller ICA-idén 100 år och genom åren har den byggt ett av Sveriges starkaste företag och varumärken. Det firar vi genom att lyfta det lokala engagemanget och de många goda initiativen i Sveriges ICA-butiker.
Under året har ICA Supermarket-profilen drivit det gemensamma initiativet En god handling - en insamling tillsammans med Röda Korset för nationellt och lokalt samhällsengagemang. Pengarna går till Röda Korsets arbete med läxhjälp, språkcaféer och andra aktiviteter som bidrar till att samhället utvecklas på̊ ett socialt hållbart sätt.
Helene Kjäll, handlare på ICA Supermarket Nossebro, skapade ett samhällsinitiativ som är enkelt för kunderna och enkelt för butiken.
Medmänsklighet och miljö
En av många ICA-butiker som deltar i En god handling är ICA Supermarket Nossebro i Västergötland. Handlarparet Helene och Christer Kjäll driver en satsning som de kallar MAT-Kjällan. Varor med kort datum eller kantstött frukt samlas ihop i en låda och säljs för en billig summa eller till högstbjudande på butikens Facebooksida. Pengarna läggs i Röda Korsets bössa vid kassan.
- Det bästa med En god handling och i vårt fall MAT-Kjällan är att vi minskar matsvinnet som är bra för miljön, samtidigt som det bidrar till medmänsklighet. För oss är det också viktigt att det är enkelt för kunderna och med minsta möjliga administration för butiken, säger Helene Kjäll.
Hjälper utsatta på hemmaplan
ICA Supermarket Nossebro genomför också andra aktiviteter, som den egna skördemarknaden då allt överskott på försäljningen av grönsaker gick till Röda Korset och auktioner av festivalbiljetter. Alla insamlade pengar går oavkortat till den lokala rödakorskretsen och deras verksamhet.
- Det finns så många insamlingar till krisområden runt om i världen, men för oss och kunderna är det viktigt att också kunna hjälp dem som har det sämst ställt på hemmaplan, säger Helene.
Helene Kjäll berättar att de olika aktiviteterna har gett tusentals kronor till Röda Korset och kunderna tycker satsningarna är jättebra. De gillar att pengarna kommer andra till nytta samtidigt som de gör en insats med att minska matsvinnet.