För många betyder nytt år en hälsosam nystart, men vår relation till mat påverkas av så många fler faktorer. För de som vill göra medvetna och hälsosamma val i vardagen är nyckelhålsmärkningen en vägvisare.
Människors kostvanor styrs av flera faktorer. ICAs dietist Paula Frösell berättar att vi påverkas av de aktuella mat-trenderna, den allmänna attityden till mat som råder i samhället och yttre omvärldsfaktorer.
- Just nu har folk en ganska balanserad inställning till mat och det finns ingen extrem diettrend. Fullkorn har blivit populärt och vi ser en mer balanserad kosthållning. När det händer mycket i världen, som krig och pandemi, påverkar även det våra matvanor. Mattrender och studier får mindre plats i media och vi känner en rädsla för det som är långt bort som inte går att överblicka samt ekonomiska möjligheter. Det leder till att vi gärna äter hemma med familjen, lagar mat från grunden och äter mer svenskt och lokalt, säger Paula.
Många som vill äta hälsosamt väljer varor som är nyckelhålsmärkta. Nyckelhålsmärkningen har varit en del av svenskarnas vardag i över 30 år och ägs av Livsmedelsverket. Nyckelhålet fungerar som en guide för att göra hälsosammare val, både för produkter och recept. Många känner igen symbolen sedan skolbänken och åtta av tio kopplar den till sundare eller nyttigare val.
- Nyckelhålsmärkningen står för mindre salt och socker, mer fiber och fullkorn samt bättre fettkvalitet, säger Paula, dietist på ICA.
Under de senaste åren har nyckelhålsmärkningen kontinuerligt utvecklats och anpassats i takt med nya innovationer. Produktutvecklingen har också lett till att fler kategorier kan nyckelhålsmärkas, som till exempel bars och quinoa.
I början på januari anordnas nyckelhålsveckan. Den är ett resultat av ett gemensamt beslut av aktörer inom dagligvaruhandeln, inklusive ICA, Coop, Axfood och Lidl. Paula betonar vikten av detta samarbete:
- Vi ser en potential att göra saker tillsammans. Nyckelhålsmärkningen är viktig för oss alla, och genom att enas kring detta initiativ kan vi skapa större genomslag för folkhälsan, säger Paula.
Under nyckelhålsveckan genomför ICA en rad aktiviteter för att öka medvetenheten om nyckelhålsmärkningen. Det inkluderar bland annat ICAs omfattande receptbank där över 500 recept är just nyckelhålsmärkta och används av såväl dietister som kunder.
För konsumenter som vill göra hälsosammare val i butiken, rekommenderar Paula att börja titta efter nyckelhålet.
- Bygg din kost på frukt och grönt, variera dina proteinkällor och minska på sötsaker, läsk och alkohol. Ät medvetet för dig själv och för framtida generationer genom att undvika överkonsumtion. Varje gång vi får en kund att äta hälsosammare, så är det en steg i rätt riktning, avslutar Paula.
Nyckelhålet
Nyckelhålet är en symbol som har funnits i över 30 år och ägs av Livsmedelsverket. Den består av matcirkeln och matpyramiden och är den enda symbolen för hälsa i Sverige. Nyckelhålet står för mindre socker och salt, mer fullkorn och fiber samt mindre fett och bättre fettkvalitet. En undersökning visar att hela 98 procent av befolkningen känner till symbolen.
ICA Gruppen använder cookies för att webbplatsen ska fungera. De används också för att förbättra din upplevelse och följa upp hur webbplatsen används.
Mer om cookies på ICA Gruppen.
ICA Gruppen använder cookies för att webbplatsen ska fungera. De används också för att förbättra din upplevelse och följa upp hur webbplatsen används. Mer om cookies på ICA Gruppen.