ICA-gruppen


Gå till söksidan
  • Om ICA Gruppen

    Om ICA Gruppen

    • Aktuellt på ICA
    • Våra värderingar
    • Samhällsengagemang
    • Organisation

    Vår verksamhet

    • Våra bolag
    • Affärsmodell
    • Marknader
    • Varumärke
    • Vår historia

    Mål och strategier

    • Strategi
    • Finansiella mål
    • Hållbarhetsmål

    Bolagsstyrning

    • Styrelse
    • Koncernledning
    • Rapporter
    • Policyer och riktlinjer
    • Revisor
  • Hållbarhet

    Hållbarhet

    • Klimatkompensation
    • Sponsring
    • Frågor och svar

    Hållbarhetsstyrning

    • Väsentlighetsanalys
    • Strategier och mål
    • Rapporter
    • Certifieringar och standarder
    • Policyer och riktlinjer
    • Visselblåsartjänst

    Vårt hållbarhetsarbete

    • Miljö
    • Socialt
    • Ansvarsfullt företagande
  • Innovation

    Innovation

    • Trender och innovationer
    • ICAx

    ICA Växa

    • Innovation och konceptutveckling
    • Förpackningsutveckling
    • Samverkan och öppen innovation
    • Kontakt
  • Karriär
  • Finansiellt

    Finansiellt

    • Koncernreleaser
    • Rapporter och presentationer
    • Aktieprospekt 2024
    • Kalender
    • Prenumerera
    • Kontakt

    Kreditmarknad

    • Obligationsprogram
    • Lån och kreditfaciliteter
    • Grön finansiering
    • Finanspolicy
    • Kreditanalytiker
  • Media

    Media

    • Nyheter
    • Bilder och filmer
    • Sociala medier
    • Frågor och svar
    • Prenumerera
    • Presskontakt
  • Kontakt
    • {{section.Title}}
      • {{subSection.Title}}
        • {{anchor.Title}}
    • We need this for bottom space on iPhone
       
       
ICA 100 år
  • ICA 100 år
  • Våra matvanor står inför stora förändringar
Framtiden

Våra matvanor står inför stora förändringar

I en helt ny framtidsrapport, ”100 år och framåt”, har ledande forskare, experter, matinnovatörer och hållbarhetsexperter från bland annat NASA, Sveriges Lantbruksuniversitet och Oxfords universitet intervjuats om framtiden. Deras visioner har formulerats till fem framtidsscenarion, där varje scenario visar att vi kommer behöva göra stora förändringar av vår livsstil och matvanor. Kanin, majrova, larvpulver och frystorkade grönsaker är några av de produkter som kommer stå på våra inköpslistor i framtiden enligt rapporten.

ICA har tillsammans med trendanalysföretaget Sprillo låtit intervjua ett trettiotal ledande forskare, entreprenörer och experter om framtiden. Resultatet sammanställs i rapporten ”100 år och framåt” som målar upp fem möjliga framtidscenarion år 2040 och dess konsekvenser för såväl samhället och matproduktionen:

Farm city – Urbanisering har lett till ett ökat behov av självförsörjning och städerna har blivit vår nya jordbruksmark.

Kvantjaget – med hjälp av teknologi mäter vi vårt näringsintag, prestationer och sjukdomar – och skapar på så sätt skräddarsydda hälsoprofiler som styr exakt vad vi äter.

Mångfaldsjordbruk – regenerativa jordbruksmetoder har bidragit till att förhindra den globala uppvärmningen, genom att binda mer kol i marken och gynna den biologiska mångfalden.

Ransonering – ingen lyckades stoppa den globala uppvärmningen, och klimatkatastrofen drabbar Sverige hårt med minskad tillgång till mat som konsekvens.

Rymden och smaken – i framtiden är rymden vårt andra hem och det nya, extrema klimatet har fött fram forskning som hjälper oss att optimera odling på planeten Mars och på jordklotet.


Framtidsscenario: Rymden och smaken

- Mat och matproduktion spelar en avgörande roll i hur vår framtid blir. Till stor del är våra samhällen uppbyggda kring matförsörjning och därför kommer vi behöva göra stora omställningar i hur vi lever och äter. Den här rapporten ser vi som en viktig utgångspunkt för att diskutera vilken framtid vi vill se, säger Per Strömberg, vd för ICA Gruppen.

Varje scenario beskriver vilka råvaror som kommer finnas tillgängliga om scenariot blir verklighet. Baserat på detta har ICA låtit Filip Fastén, kock på restaurang Agrikultur samt två elever från Grythyttans avgångsklass ta fram framtidens vardagsrätter.

- Vi vet inte vad som händer i framtiden, men vi vet att vi kommer behöva anpassa hur och vad vi äter vad som än händer. De fem olika scenarierna är alla tänkbara och innebär olika utmaningar för såväl mig som kock och för livsmedelsbranschen i stort, berättar Filip Fastén, kock vid Agrikultur och Årets Kock 2014.


Filip Fastén


Framtidens vardagsrätter och vanliga ingredienser år 2040:

Farm City
· Vardagsrätt: Kanindolmar med syrad majrova. ”Kåldolmar” på blasten av majrova, fylld med ragu på balkongkanin och blåmussla.
· Vanliga ingredienser är källargris, labbkött, insekter, Tilapia-fisk, algolja, rädisa, hasselnötter och potatis.

Kvantjaget
· Vardagsrätt: Taco 3.0. Tortilla på rotselleri med salsa-såserna Superfood, Omega 3, Kalcium & Mangan, C-vitamin och antioxidanter bland annat.
· Vanliga ingredienser är sardiner, ägg, mikroalgolja, mankai, spenat, rödbeta, rosenblad, skyr av raps och godis.

Mångfaldsjordbruk
· Vardagsrätt: ”Ärtsoppa” på favabönor, tång och senap. Serveras med plättar på bovetemjöl och rabarbersylt.
· Vanliga ingredienser är libbsticka, bocktörne, maskros, bredpilblad, kirskål, kernza, teff, manet, fläsk och nötkött som smaksättare.

Ransonering
· Skogspizza. Mättande vetepizza med ost, skogsvamp, vilda örter och fiskolja.
· Vanliga ingredienser är viltkött, gädda, getmjölk, svamp, granskottolja och raps.


Skogspizza

Rymden och smaken
· Rymdsoppa med frostade grönsaker. Buljong med frystorkade grönsaker, torkade larver och fiskrom.
· Vanliga ingredienser i detta scenario är insekter, fiskrom, vete, kinesisk kål, sötpotatis, sojabönor och frystorkad mat.
 

Ladda ner

Framtidsrapporten ”100 år och framåt” – del 2 – av ICA

  

Framtiden Handlarinitiativ

Om ICA Gruppen

  • Vår verksamhet
  • Aktuellt på ICA
  • Vårt hållbarhetsarbete
  • Finansiellt
  • Kontakt

Om ICA Gruppen

  • Vår verksamhet
  • Aktuellt på ICA
  • Vårt hållbarhetsarbete
  • Finansiellt
  • Kontakt

Hitta direkt

  • Jobba hos oss
  • Media
  • Rapporter
  • Information för leverantörer
  • Frågor och svar
  • Kundservice

Hitta direkt

  • Jobba hos oss
  • Media
  • Rapporter
  • Information för leverantörer
  • Frågor och svar
  • Kundservice

Senaste nyheter

  • 2025-05-23 Ny undersökning: Starkt stöd för svensk livsmedelsförsörjning – men lågt förtroende för beredskapen
  • 2025-05-20 Kommuniké från ICA Gruppens årsstämma 2025
  • 2025-05-19 Ökad otrygghet i dagligvaruhandeln – ICA vill se krafttag mot brott och bättre lokal samverkan

Senaste nyheter

  • 2025-05-23 Ny undersökning: Starkt stöd för svensk livsmedelsförsörjning – men lågt förtroende för beredskapen
  • 2025-05-20 Kommuniké från ICA Gruppens årsstämma 2025
  • 2025-05-19 Ökad otrygghet i dagligvaruhandeln – ICA vill se krafttag mot brott och bättre lokal samverkan

Säkerhet och integritet

  • Behandling av personuppgifter
  • Cookies
  • Användarvillkor

Säkerhet och integritet

  • Behandling av personuppgifter
  • Cookies
  • Användarvillkor
Kolonnvägen 20
169 70 Solna

Vi använder cookies

ICA Gruppen använder cookies för att webbplatsen ska fungera. De används också för att förbättra din upplevelse och följa upp hur webbplatsen används.
Mer om cookies på ICA Gruppen.

Anpassa kakor

Välj cookies

ICA Gruppen använder cookies för att webbplatsen ska fungera. De används också för att förbättra din upplevelse och följa upp hur webbplatsen används. Mer om cookies på ICA Gruppen.

Dessa cookies kan du inte stänga av. De behövs för att webbplatsen ska fungera.

Dessa hjälper oss att ge dig en bättre upplevelse på webbplatsen. Det är cookies som kan placeras av oss eller en tredjepartsleverantör som har funktioner som vi använder på vår webbplats.