Olofssons Bageri
Bengt-Olof Olofsson, Överkalix
Allt började med en gammal timrad bagarstuga i Överkalix som levererade bröd till soldaterna vid finska gränsen i början av 1940-talet. Blott 19 och 22 år gamla tog Bengt och Gunnar Olofsson över verksamheten med syfte att försörja familjen under kärva tider. 75 år och ett generationsskifte senare driver Bengts söner, med Bengt-Olof i spetsen, bageriet vidare. Med källvatten från Halljärv och mjöl från eget korn, levererar det som brukar beskrivas som Norrbottens äldsta livsmedelsföretag idag sina bakverk ända ut i Europa.
Olofssons Bageri är verksamma i Norrland och Finland och den geografiska stoltheten syns i allt från recepten och de lokala råvarorna till engagemanget för ett levande Norrbotten. På bageriet arbetar idag 30 personer och till skillnad från 40-talet – när alla leveranser skedde på cykel – levererar de nu till hela Sverige och delar av Europa. Och även om dagens moderna bageri drivs utifrån andra förutsättningar och möjligheter än på den lilla bagarstugans tid, är många av grundrecepten fortfarande kvar och kärleken till det nybakta brödet precis lika stark.