Svenskarna tycks onekligen ha en förkärlek för grillen, och även om de flesta grillar regelbundet under sommarmånaderna finns det stora geografiska skillnader. Hallands län placerar sig högst upp i ”grilltoppen”. Varannan hallänning (49 procent) grillar flera gånger i veckan eller varje dag. Även länsborna i Jönköping (44 procent), Blekinge (42 procent) och Norrbotten (41 procent) grillar mer än övriga svenskar och kvalar in på topplistan.
Uppsala län och Västra Götaland placerar sig i stället i botten – här är grillfrekvensen betydligt lägre. Endast var fjärde person uppger att de grillar varje vecka (24 respektive 25 procent).
Bränd mat och brist på inspiration utmanar
När det har blivit dags att tända grillen finns det några saker som svenskarna ser som extra utmanande. Framför allt att maten blir bränd (22 procent) och att köttet, kycklingen eller fisken blir torr (20 procent). Många tycker också att det är utmanande att komma på goda tillbehör (19 procent) och vegetariska alternativ som passar på grillen (15 procent).
Vardagskockens bästa tips för att lyckas vid grillen
1. Om man upplever att köttet blir torrt på grillen så är en genväg för att lyckas att välja styckdetaljer med mer insprängt fett, till exempel kycklinglårfilé, fläskkarré, eller entrecote. Fläskkarré på spett är också ett hett tips – testa den thailändska varianten Moo Ping smaksatt med kokosmjölk och fisksås, en riktig smakbomb!
2. Om du är rädd att bränna maten kan du kontrollera värmen genom att fösa kolen till den ena sidan av grillen. Det gör att du inte har samma hetta över hela ytan och du kan enkelt varva mellan direkt och indirekt värme.
3. För att nå den perfekta stekgraden är en termometer din bästa vän. Ta bort köttet från grillen strax innan stekgraden är nådd och låt sedan köttet vila, gärna i 15 min. Precis innan servering kan du snabbt lägga tillbaka köttet på grillen för att få upp värmen.
4. Att grilla grönsaker är fantastiskt! Se till att grilla dem länge så att sötman verkligen får komma fram. Testa lägga paprika och lök direkt på kolbädden tills de blir svarta, skala sedan bort det yttersta lagret för ett mjukt, lite rökigt och sött fruktkött. Smaka upp med en god vinäger, olivolja och salt. Där har vi världens godaste tillbehör! Även aubergine funkar att tillaga på samma sätt, använd fruktköttet till att göra t.ex. baba ganoush.
5. Krämiga sallader är alltid en succé till grillat. Krispigt, fräscht men också ”goffigt”. Testa finstrimlad spetskål toppad med en dressing på crème fraiche, en klick majonnäs och dragon – en bearnaisesallad är född! Även röror på grillad majs är ett fantastiskt tillbehör. Smaksätt gärna med jalapeños och fetaost.
Grilltoppen – här grillar man mest under sommarmånaderna
Andel som grillar flera gånger i veckan eller varje dag mellan juni och augusti.
1. Halland (49 procent)
2. Jönköping (44 procent)
3. Blekinge (42 procent)
4. Norrbotten (41 procent)
5. Kalmar (37 procent)
Grillbotten – här grillar man minst under sommarmånaderna
Andel som grillar flera gånger i veckan eller varje dag mellan juni och augusti.
1. Uppsala (24 procent)
2. Västra Götaland (25 procent)
3. Dalarna (26 procent)
4. Värmland (29 procent)
5. Stockholm (29 procent)
Undersökningens resultat i korthet
Under sommaren (juni–augusti) grillar var tredje svensk (32 procent) flera gånger i veckan eller mer ofta.
Svenskarna främsta utmaningar vid grillen är:
• Att maten blir bränd (22 procent)
• Att kött/kyckling/fisk blir torrt (20 procent)
• Att göra/hitta på roliga tillbehör (19 procent)
• Att komma på vegetariska alternativ som passar bra/är goda att grilla (15 procent)
• Att grill- och stekosten bränner fast (14 procent)
• Att göra/hitta på en god sås (8 procent)
• Att maten rullar av gallret (6 procent)
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av ICA. Den bygger på 4315 intervjuer med den svenska allmänheten 18–84 år varav ca 200 intervjuer i varje län. Dock kan antal intervjuer skilja sig baserat på frågan. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 27 mars och 7 april 2025.
För mer information
ICA Gruppens presstjänst
Telefon: +46 (0)10 422 52 52
E-post: press@ica.se
ICA Sverige är den ledande dagligvaruaktören i Sverige. Med fokus på mat och måltider vill ICA Sverige göra varje dag lite enklare. De drygt 1200 fristående ICA-handlarna äger och driver butikerna själva. ICA Sverige har avtal med handlarna om bland annat gemensamma inköp, logistik, marknadskommunikation och butiksutveckling. ICA Sverige är en del av ICA Gruppen.