ICA-gruppen


Gå till söksidan
  • Om ICA Gruppen

    Om ICA Gruppen ›

    • Våra värderingar
    • Samhällsengagemang
    • Organisation

    Vår verksamhet

    • Våra bolag
    • Affärsmodell
    • Marknader
    • Varumärke
    • Vår historia

    Mål och strategier

    • Strategi
    • Finansiella mål
    • Hållbarhetsmål

    Bolagsstyrning

    • Styrelse
    • Koncernledning
    • Rapporter
    • Policyer och riktlinjer
    • Revisor
  • Aktuellt
  • Hållbarhet

    Hållbarhet ›

    • Klimatkompensation
    • Sponsring
    • Frågor och svar

    Hållbarhetsstyrning

    • Väsentlighetsanalys
    • Strategier och mål
    • Rapporter
    • Certifieringar och standarder
    • Policyer och riktlinjer
    • Visselblåsartjänst

    Vårt hållbarhetsarbete

    • Miljö
    • Socialt
    • Ansvarsfullt företagande
  • Innovation

    Innovation ›

    • Trender och innovationer
    • ICAx

    ICA Växa

    • Innovation och konceptutveckling
    • Förpackningsutveckling
    • Samverkan och öppen innovation
    • Kontakt
  • Karriär
  • Finansiellt

    Finansiell information ›

    • Koncernreleaser
    • Rapporter och presentationer
    • Aktieprospekt 2024
    • Kalender
    • Prenumerera
    • Kontakt

    Kreditmarknad

    • Obligationsprogram
    • Lån och kreditfaciliteter
    • Grön finansiering
    • Finanspolicy
    • Kreditanalytiker
  • Press

    Pressrum ›

    • Pressmeddelanden
    • Bilder och filmer
    • Sociala medier
    • Frågor och svar
    • Prenumerera
    • Presskontakt
  • Kontakt
    • {{section.Title}}
      • {{subSection.Title}}
        • {{anchor.Title}}
    •  
       
Tillbaka
  • Tillbaka
Pressmeddelanden
2025
17 juni
08:00
  • Nyhet
  • Malidza Larsson, vardagskock

Grilltoppen – här grillar vi mest i Sverige

ICAs nya vardagskock ska göra vardagsmaten enklare och roligare

Sommaren är här och det har blivit hög tid att rulla fram grillen och putsa grillbesticken. Från juni till augusti grillar var tredje svensk (32 procent) flera gånger i veckan. Det framkommer i en ny Sifo-undersökning gjord av Verian på uppdrag av ICA som kartlägger svenskarnas grillvanor och var i landet det grillas som allra mest.

Svenskarna tycks onekligen ha en förkärlek för grillen, och även om de flesta grillar regelbundet under sommarmånaderna finns det stora geografiska skillnader. Hallands län placerar sig högst upp i ”grilltoppen”. Varannan hallänning (49 procent) grillar flera gånger i veckan eller varje dag. Även länsborna i Jönköping (44 procent), Blekinge (42 procent) och Norrbotten (41 procent) grillar mer än övriga svenskar och kvalar in på topplistan.

Uppsala län och Västra Götaland placerar sig i stället i botten – här är grillfrekvensen betydligt lägre. Endast var fjärde person uppger att de grillar varje vecka (24 respektive 25 procent).

Bränd mat och brist på inspiration utmanar

När det har blivit dags att tända grillen finns det några saker som svenskarna ser som extra utmanande. Framför allt att maten blir bränd (22 procent) och att köttet, kycklingen eller fisken blir torr (20 procent). Många tycker också att det är utmanande att komma på goda tillbehör (19 procent) och vegetariska alternativ som passar på grillen (15 procent).

Vardagskockens bästa tips för att lyckas vid grillen

1. Om man upplever att köttet blir torrt på grillen så är en genväg för att lyckas att välja styckdetaljer med mer insprängt fett, till exempel kycklinglårfilé, fläskkarré, eller entrecote. Fläskkarré på spett är också ett hett tips – testa den thailändska varianten Moo Ping smaksatt med kokosmjölk och fisksås, en riktig smakbomb!

2. Om du är rädd att bränna maten kan du kontrollera värmen genom att fösa kolen till den ena sidan av grillen. Det gör att du inte har samma hetta över hela ytan och du kan enkelt varva mellan direkt och indirekt värme.

3. För att nå den perfekta stekgraden är en termometer din bästa vän. Ta bort köttet från grillen strax innan stekgraden är nådd och låt sedan köttet vila, gärna i 15 min. Precis innan servering kan du snabbt lägga tillbaka köttet på grillen för att få upp värmen.

4. Att grilla grönsaker är fantastiskt! Se till att grilla dem länge så att sötman verkligen får komma fram. Testa lägga paprika och lök direkt på kolbädden tills de blir svarta, skala sedan bort det yttersta lagret för ett mjukt, lite rökigt och sött fruktkött. Smaka upp med en god vinäger, olivolja och salt. Där har vi världens godaste tillbehör! Även aubergine funkar att tillaga på samma sätt, använd fruktköttet till att göra t.ex. baba ganoush.

5. Krämiga sallader är alltid en succé till grillat. Krispigt, fräscht men också ”goffigt”. Testa finstrimlad spetskål toppad med en dressing på crème fraiche, en klick majonnäs och dragon – en bearnaisesallad är född! Även röror på grillad majs är ett fantastiskt tillbehör. Smaksätt gärna med jalapeños och fetaost.

Grilltoppen – här grillar man mest under sommarmånaderna

Andel som grillar flera gånger i veckan eller varje dag mellan juni och augusti.

1. Halland (49 procent)
2. Jönköping (44 procent)
3. Blekinge (42 procent)
4. Norrbotten (41 procent)
5. Kalmar (37 procent)

Grillbotten – här grillar man minst under sommarmånaderna

Andel som grillar flera gånger i veckan eller varje dag mellan juni och augusti.

1. Uppsala (24 procent)
2. Västra Götaland (25 procent)
3. Dalarna (26 procent)
4. Värmland (29 procent)
5. Stockholm (29 procent)

Undersökningens resultat i korthet

Under sommaren (juni–augusti) grillar var tredje svensk (32 procent) flera gånger i veckan eller mer ofta.

Svenskarna främsta utmaningar vid grillen är:
• Att maten blir bränd (22 procent)
• Att kött/kyckling/fisk blir torrt (20 procent)
• Att göra/hitta på roliga tillbehör (19 procent)
• Att komma på vegetariska alternativ som passar bra/är goda att grilla (15 procent)
• Att grill- och stekosten bränner fast (14 procent)
• Att göra/hitta på en god sås (8 procent)
• Att maten rullar av gallret (6 procent)

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av ICA. Den bygger på 4315 intervjuer med den svenska allmänheten 18–84 år varav ca 200 intervjuer i varje län. Dock kan antal intervjuer skilja sig baserat på frågan. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 27 mars och 7 april 2025.

För mer information

ICA Gruppens presstjänst
Telefon: +46 (0)10 422 52 52
E-post: press@ica.se

ICA Sverige är den ledande dagligvaruaktören i Sverige. Med fokus på mat och måltider vill ICA Sverige göra varje dag lite enklare. De drygt 1200 fristående ICA-handlarna äger och driver butikerna själva. ICA Sverige har avtal med handlarna om bland annat gemensamma inköp, logistik, marknadskommunikation och butiksutveckling. ICA Sverige är en del av ICA Gruppen.

2025 17 juni 08:00
  • Nyhet
  • Malidza Larsson, vardagskock

Om ICA Gruppen

  • Vår verksamhet
  • Aktuellt
  • Vårt hållbarhetsarbete
  • Finansiellt
  • Kontakt

Om ICA Gruppen

  • Vår verksamhet
  • Aktuellt
  • Vårt hållbarhetsarbete
  • Finansiellt
  • Kontakt

Hitta direkt

  • Jobba hos oss
  • Press
  • Rapporter
  • Information för leverantörer
  • Frågor och svar
  • Kundservice

Hitta direkt

  • Jobba hos oss
  • Press
  • Rapporter
  • Information för leverantörer
  • Frågor och svar
  • Kundservice

Aktuellt

  • Almedalen ICAs engagemang under Almedalsveckan
  • Tech & innovation AI – en nyckel till mindre stress i arbetslivet
  • Hållbarhet Matmissionen är en social matbutik som gör skillnad i hela dagligvarukedjan

Aktuellt

  • Almedalen ICAs engagemang under Almedalsveckan
  • Tech & innovation AI – en nyckel till mindre stress i arbetslivet
  • Hållbarhet Matmissionen är en social matbutik som gör skillnad i hela dagligvarukedjan

Säkerhet och integritet

  • Behandling av personuppgifter
  • Cookies
  • Användarvillkor

Säkerhet och integritet

  • Behandling av personuppgifter
  • Cookies
  • Användarvillkor
Kolonnvägen 20
169 70 Solna

Vi använder cookies

ICA Gruppen använder cookies för att webbplatsen ska fungera. De används också för att förbättra din upplevelse och följa upp hur webbplatsen används.
Mer om cookies på ICA Gruppen.

Anpassa kakor

Välj cookies

ICA Gruppen använder cookies för att webbplatsen ska fungera. De används också för att förbättra din upplevelse och följa upp hur webbplatsen används. Mer om cookies på ICA Gruppen.

Dessa cookies kan du inte stänga av. De behövs för att webbplatsen ska fungera.

Dessa hjälper oss att ge dig en bättre upplevelse på webbplatsen. Det är cookies som kan placeras av oss eller en tredjepartsleverantör som har funktioner som vi använder på vår webbplats.