Lär känna vardagskocken Malidza som vill sätta guldkant på vardagsmaten
Lästid 2 min | Publicerad 2025-06-03

Lär känna vardagskocken Malidza som vill sätta guldkant på vardagsmaten

Möt Malidza, ICAs alldeles egna vardagskock, som med passion och kreativitet förvandlar vardagens rätter till små smakmirakel. Från snabba tisdagsmiddagar till att bemästra den avancerade konsten att skapa paté en croute – Malidza tar sig an varje tallrik med ett leende.

Det hela började av en slump. Som 21-åring jobbade Malidza på Färgfabrikens konsthall i Stockholm och fick hoppa in i köket under en kväll.

– Jag minns att jag tänkte: ”Wow, kan ett jobb verkligen vara så här kul?” Jag tittade inte på klockan en enda gång, berättar hon.

Efter den kvällen fanns det ingen återvändo. Matlagningen hade fångat hennes hjärta, och snart packade hon väskorna för att gå kockutbildningen på Grythyttan.

Kärleken till mat

För Malidza är mat inte bara ett jobb – det är livet. Hennes favoriträtt för en snabb och smakrik vardag är Pad Kra Pao, en thailändsk stir-fry med köttfärs, chili, fisksås och thaibasilika.

– Det är mycket smak för väldigt lite insats, säger hon.

Hon har också en hemlig superkraft: att förvandla svartkål till rena magin. Hennes svartkålspasta är en familjefavorit hemma, där sonen har döpt den till "hulkenpastan".

– Jag har alltid en trött kvist svartkål hemma som jag slänger i allt. Det blir en pesto – fast med en twist, förklarar hon.

Mästare i paté en croute

Utöver vardagsmat briljerar Malidza med avancerad matkonst. Hon är svensk mästare i paté en croute, en konstform som kräver både tålamod och precision.

– Det tar tre dagar att göra en paté, och du vet inte hur det blir förrän du skär upp den. Det är både spännande och enerverande – men otroligt kul, säger hon.

En typisk dag i vardagskockens liv

En typisk arbetsdag för Malidza på ICA är fylld med receptskrivning, provlagning och att spela in matvideos. Det är ett ständigt skapande och planerande.

– Vi är fortfarande i startgroparna, så mycket handlar om att hitta rätt koncept och lära mig allt om inspelning. Det är nytt, men väldigt roligt, berättar hon.

Tillsammans med kollegan Stephanie Johansson har hon byggt en dynamisk arbetsmiljö där de båda utmanar och inspirerar varandra.

– Det är skitkul! Vi har verkligen kommit nära varandra, säger hon.

Visionen framåt

Malidza brinner för att inspirera fler att laga god mat, även på vardagar.

– Många ser matlagning som ett nödvändigt ont, men jag vill visa att vardagen förtjänar lite mer glans. Med små medel kan man göra stor skillnad, säger hon.

Hon älskar att ICA når ut till så många människor i hela landet.

– Precis som att mat berör många, så gör ICA det också. Vi gör skillnad, och det är något jag verkligen uppskattar.

I det senaste avsnittet av ICA Sveriges podcast Handlarpodden gästar Malidza och tipsar om hur du lyfter vardagens måltider och skapar mer matglädje.