Så förbättrar frukt och grönt folkhälsan och förebygger livsstilssjukdomar över generationer
Lästid 3 min | Publicerad 2025-06-03

Så förbättrar frukt och grönt folkhälsan och förebygger livsstilssjukdomar över generationer

Genom att tidigt introducera en vana av att äta mer frukt och grönsaker till barn och unga kan vi bidra till en friskare framtid för yngre generationer.

Livsstilssjukdomar har blivit allt vanligare i Sverige och kryper ner i åldrarna. Psykisk ohälsa, som depression, ökar hos unga, liksom fysiska sjukdomar i form av obesitas och diabetes typ 2, vilket i sin tur på längre sikt kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Kosten kan spela en tydlig roll för barn och ungas mående på både kort och lång sikt.

Det är tyvärr en ökad andel barn med psykisk ohälsa och obesitas i samhället. Det är allvarligt. Barn som lider av obesitas i 11-årsåldern löper en större risk att ha med det i vuxenlivet och då ökar även riskerna för allvarligare sjukdomar.

Paula Frösell, dietist på ICA Sverige

Fördelar med frukt för barns hälsa

Frukt och grönsaker är rika på fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter – ämnen som stärker immunförsvaret, reglerar blodsockret och skyddar kroppens celler. De bidrar också till en bättre tarmflora, vilket i sin tur påverkar både fysisk och psykisk hälsa.

- Man får en bredd av näringsämnen och för barn är det extra viktigt för att växa och utvecklas normalt. Frukt och grönt bidrar till att fylla alla behov av näringsämnen utan att det blir för mycket energi. Därför är det så viktigt att göra frukt till en naturlig del av barns vardag så att de tar med sig vanan in i vuxenlivet även till kommande generationer, säger Paula.

Folkhälsomyndighetens senaste rapport om barn och ungas livsmedelskonsumtion visar att barn och unga äter för lite frukt idag, cirka nio av tio barn uppnår inte Livsmedelsverkets rekommendation att äta 500 gram frukt om dagen. Endast en tredjedel av barnen äter frukt dagligen.

- Det är mycket som konkurrerar ut frukten idag som till exempel godis, snacks och energidryck. Vardagsrutinerna har förändrats och barn följer samma beteendemönster som vuxna och äter mer ”on the go”. Dessutom är det många barn som aldrig exponeras för frukt hemma eller i sin vardag, säger Paula.

Vad betyder det för ens 80-åriga framtida jag att man har en god relation till frukt och grönt som barn?

- Jag tänker att det är betydelsefullt eftersom man bär med sig vanor från barndomen genom hela livet. Om man naturligt inkluderar frukt och grönt i sin kost, ser man en rad positiva effekter. Stora studier på populationsnivå visar att frukt och grönt har en god effekt på hälsan och ökar chanserna för ett långt liv, berättar Paula.

ICAs nya satsning ska få unga att äta mer frukt

För att inspirera till hälsosamma matvanor och minska den nedåtgående trenden i fruktkonsumtion bland barn och unga genomför vi en rad satsningar på frukt och grönt. Konceptet ”Join the Fruit Reboot” presenterar frukt på ett modernt och attraktivt sätt, regelbundna fruktkampanjer i ICAs butiker och samarbeten med skolor för att integrera frukt i den dagliga rutinen, samt debattartiklar som främjar stöd från politiker i frågan.

- Med cirka 1300 lokala ICA-handlare och våra olika samarbetspartners har ICA en unik möjlighet att påverka och stödja barn och familjer över hela landet att välja mer frukt, säger Eric Lundberg, Vd ICA Sverige.

Frukterna på bilden är en del av ICAs satsning Join the Fruit Reboot för att inspirera fler att äta frukt.