Helena Hansson, programchef på Mistra Food Future. Foto av Jenny Svennås Gillner, SLU.
Lästid 3 min | Publicerad 2025-09-24

Så kan framtidens matproduktion se ut

I framtiden kommer både hur vi odlar och vad vi äter att förändras. Helena Hansson, programchef på Mistra Food Future, menar att hela matsystemet behöver förändras för att vi ska kunna säkra livsmedelensförsörjningen ur de långsiktiga perspektiven; hälsa, ekonomi och miljömässig hållbarhet.

– Vi behöver lyfta blicken och tänka på hela systemet. Teknik och smartare lösningar är viktigt, men det räcker inte. Framtidens mat kräver också att vi förändrar våra vanor och samarbetar bättre, säger Helena Hansson.

Mistra Food Futures är ett forskningsprogram och kunskapsplattform som arbetar för att bidra till att skapa ett livsmedelsystem som är både motståndskraftigt och hållbart i begreppets samtliga bemärkelser samt som levererar hälsosam mat. Helena har varit delaktig i programmet sedan arbetet med ansökan och programutformningen 2019.

–  Jag ser ett stort värde i att vi jobbar tillsammans mellan universitetsvärlden och aktörer i det omgivande samhället, som ICA till exempel. Jag har dessutom ett stort intresse för mat och livsmedelsråvara. Jag växte upp på en mjölkgård och tycker att hela livsmedelssystemet är väldigt spännande, från produktionen till distribution och vad vi äter och hur vi lagar maten, berättar Helena.

Dagens utmaningar i matsystemet

Helena berättar att dagens livsmedelssystem inte är hållbara.  De globala livsmedelssystemen bidrar med en tredjedel av de mänskligt orsakade utsläppen av växthusgaser.

– De påverkar biodiversiteten negativt och de har ekonomiska utmaningar och leder till hälsomässiga utmaningar som till exempel obesitas, berättar Helena.

Hon tillägger att dagens matsystem är känsliga för klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald.

– I och med kriget i Ukraina blev vi varse om aktuella sårbarheter när det gäller livsmedelsberedskap som vi såg prisökningar som blanda annt följde i spåren av kriget. Idag finns det en helt annan medvetenhet om att vi behöver ta reda  på hur vi kan bygga livsmedelssystem som kan fortsätta leverera fast de utsätts för påfrestningar. 

Det finns inga enkla lösningar, men genom samarbete, mer kunskap och mod att förändra hur vi både producerar och vad vi konsumerar kan vi skapa ett livsmedelssystem som håller för konsumenterna, lantbrukarna, andra företag och planeten.

Helena Hansson Programchef på Mistra Food Future

Framtidsvisionen

Mistra Food Futures har utvecklat mål för ett hållbart livsmedelsystem som innefattar minskad klimatpåverkan, minskad inverkan på biodiversitet och förbättrad folkhälsa. Programmet har också definierat övergripande, samhälleliga mål för  livsmedelssystemet, att säkerställa att alla människor får tillgång till säkra livsmedel i tillräcklig mängd och som också är näringsriktiga.

Om Helena målar upp en idealbild för vad vi äter och producerar 2045 är det ett ökat intag och produktion av frukt och grönt, baljväxter och fullkorn och att vi äter lite mindre kött.

– Det handlar om att flytta konsumtionen mot det som är bättre för både hälsan och miljön. Men det handlar inte om att alla ska bli vegetarianer, utan om en bättre mix av vad vi lägger på tallriken. 

Idag är vi enligt Helena en bra bit ifrån målbilden 20 år framåt i tiden.

– Det som behöver uppnås är förändringar både i hur vi producerar och vad vi konsumerar för mat. Vilka produktionsmetoder som används behöver förändras och gå mer i hållbar riktning, men också vad vi väljer att lägga på tallriken behöver förändras.

Samarbete över gränserna

En annan viktig del är att myndigheterna och olika aktörer samarbetar mer kring både mat och hälsa. Maten är en nyckel till både personlig hälsa och ett hållbart samhälle, och det kräver insatser från många håll.

– Det finns inga enkla lösningar, men genom samarbete, mer kunskap och mod att förändra hur vi både producerar och vad vi konsumerar kan vi skapa ett livsmedelssystem som håller för konsumenterna, lantbrukarna, andra företag och planeten, avslutar Helena.

Forum för beredskap 

Helena medverkade under ICA Gruppen och Röda Korsets Forum för beredskap som bjöd in till diskussion om livsmedelsförsörjning i utmanande tider. Helena medverkade i en panel om svensk livsmedelsproduktion nu och framåt tillsammans med Anna Olofsson, tillförordnad generaldirektör på Jordbruksverket och Mikaela Johnsson, vice ordförande LRF.