Med Linda Sandström som stöd får eleverna möta kunder på riktigt i kassan.
Som butik är det självklart att engagera sig i samhället. I en liten by som Röstånga så blir det här med entreprenörskap jätteviktigt och därför vill vi bjuda in eleverna, eftersom de är byns framtid, säger Tomas Nilsson på ICA Nära Röstånga.
Det är Tomas och kollegan Linda Sandström som står bakom 100-årsinitiativet. Tanken är att ge eleverna inblick i butikens vardag med allt från service till matkunskap. Det är dessutom ett bra tillfälle att öva på enkel men nyttig matematik när jämförpriser och annat ska förklaras.
Linda är utbildad lärare med flera år i yrket och den som tar emot och visar barnen butiken. Hon är glad för alla positiva reaktioner och den energi som satsningen har gett.
− Eleverna har varit så engagerade och nyfikna. Mötet och dialogen med dem har varit väldigt positiv och det har också varit nyttigt för dem att få hälsa på i arbetslivet. Vi ser att de växer av att få klara sig själva utan lärare eller föräldrar, säger Linda.
Kanske framtidens medarbetare
Idén föddes utifrån att butiken ville få till ett bra samarbete med skolan och fördjupa dialogen med de som är framtidens kunder och potentiella medarbetare.
− Vi satt och spånade på olika aktiviteter som man skulle kunna genomföra under året. Vi funderade också över hur vi kunde dra nytta av Lindas pedagogiska bakgrund och därifrån växte idén fram, berättar Tomas.
En av eleverna får pröva på att sitta i kassan på ICA Nära i Röstånga.
Lärorika möten
Det blir många och intressanta diskussioner under besöken eftersom eleverna både är kunniga och vetgiriga. Ekologiskt har de till exempel bra koll på och ibland är frågorna en utmaning att svara på.
− Vi lär oss förstås också på det här. Har vi inte svaret själva så tar vi reda på det. Det är roligt att få en dialog med eleverna och nyttigt för butiken att få insyn i vilka frågor som är viktiga för dem, säger Tomas.
Möter riktiga kunder
Flera föräldrar berättar att barnen pratat mycket om besöket och eleverna är stolta över att kunna mer än de där hemma om hur det fungerar i en butik. Och efter att ha suttit i kassan är de till exempel väldigt noga med att vända streckkoden på varorna åt rätt håll i kassan.
− En flicka berättade att hon alltid har drömt om att få arbeta i butik och även på kunderna ser vi att mungiporna åker upp när de möter en 12-åring i kassan som får ta hand om sin första riktiga kund, säger Tomas.
Som avslutning bjuds samtliga barn i klassen in till ett evenemang för att knyta ihop säcken. På temat ”Tillsammans till 100” ska de gemensamt samla ihop 100 poäng i olika utmaningar. Förmiddagen avslutas med att eleverna skapar ett konstverk tillsammans och en mysig lunch.