- Vi pratar om komplexa samhällsproblem och komplexa problem kräver samverkan. När vi kombinerar våra resurser från näringsliv, offentlig sektor och civilsamhälle, kan vi skapa verklig förändring, säger Ibrahim Taha, från Rädda Barnen och sakkunnig i ICAs satsning Påfart ICA.
Ibrahim har länge engagerat sig i ungas möjligheter och jobbar för att fler ska känna framtidstro genom olika insatser.
- Jag är själv uppvuxen i ett eftersatt område där förutsättningarna inte alltid varit de bästa. Det har gett mig ett starkt personligt engagemang i dessa frågor. Det är tydligt för mig hur mycket styrka det finns i dessa områden, så länge man får rätt stöd. Det finns en systematisk orättvisa där många inte växer upp med en naturlig studiero eller förebilder i hemmet med ett jobb. Det påverkar både framtidstro och förutsättningar, säger Ibrahim.
Han poängterar att det är ett samhällsproblem vi behöver lösa gemensamt men ser även till att poängtera att det är upp till varje individ att ta vara på varje möjlighet som ges.
- Det är viktigt att vi inte blundar för de orättvisor som faktiskt finns eftersom de är en verklighet för många. Samtidigt är jag tydlig med att varje individ också har ett eget ansvar. Det handlar om att kunna ta del av de möjligheter som samhället erbjuder, även om vi inte alltid startar från samma plats, säger Ibrahim.
Kraften i att ha ett jobb
Samarbetet mellan ICA och Rädda Barnen har pågått i flera år och omfattar både nationella och lokala insatser. I ICAs senaste långsiktiga satsning Påfart ICA agerade Ibrahim bollplank under den inledande fasen av satsningen som drivs av ICA, ICA-handlare samt Arbetsförmedlingen. Det ligger i ICA-handlarnas natur att bidra till starkare lokalsamhällen och vara en positiv kraft i samhället. I den kraften utformades idéen som senare blev Påfart ICA.
- Initiativet bygger på samverkan mellan ICA Sverige och ICA-handlarna, men även med myndigheter på både central och lokal nivå. Det här är ett lärande för oss alla där vi vill skapa ett långsiktigt arbetssätt. För att uppnå förändring på riktigt behöver vi tänka och arbeta tillsammans, säger Mia Folkesson på ICA Akademin, projektledare för Påfart ICA.
Under våren välkomnade runt 40 butiker i Stockholm, Göteborg, Västerås och Skåne praktikanter genom Påfart ICA. Programmet inleddes med en veckans utbildning av ICA Akademin som följdes av en praktikperiod på cirka 12 veckor. Vid programmets slut kommer praktikanten få ett intyg som syftar till att öppna dörrar till jobb inom handeln. Målet är 1000 personer ska ha gått igenom programmet 2027.
Ibrahim har flera års erfarenhet av liknande arbetsmarknadsprogram genom Rädda Barnen och har på nära håll sett fördelarna och kraften i denna typ av gemensamma insatser.
- Jag vet hur mycket det betyder att få en chans, att någon tror på dig. Det handlar inte bara om jobb utan om att känna sig sedd och att få vara en del av något större, säger han.
Lika viktig som den första raden på CV:et är även det ökade självförtroendet och känslan av sammanhang som deltagare vittnar om.
- Det är lätt att underskatta de mjuka värdena. Men när en person säger att de för första gången vågat hålla en presentation, eller sökt en utbildning de aldrig trodde var möjlig, då vet man att man har gjort skillnad, säger Ibrahim.
En modell för framtiden
Ibrahim menar att man genom att kombinera olika aktörers styrkor skapas en robust struktur som är mindre sårbar och mer långsiktig. När näringsliv, ideell sektor och myndigheter går samman och jobbar mot att förverkliga en gemensam vision finns det en enorm kraft att nå målet.
- När vi delar på ansvaret och resurserna blir det lättare att skapa hållbara lösningar. Det handlar inte om att ge upp sin integritet, utan om att vara öppen för dialog och förstå varandras drivkrafter, säger Ibrahim.
Han menar att nyckeln till framgång ligger i ömsesidig respekt och i att våga lyssna.
- Vi måste våga lägga egot åt sidan. Det är först då vi kan bygga något som håller över tid.