Enligt ICAs kundpanel* svarar var fjärde att de lägger tio timmar eller mer på bakning och matlagning inför julen. I ICAs julsortiment finns därför flera nyheter som passar både den som vill laga julmaten från grunden och den som söker smarta genvägar.
En av årets främsta julnyheter är ICA Selection julskinka, en förkokt julskinka av frilandsgris från Solgården i Kristianstad. ICAs frilandsgris föds upp på ett så naturligt sätt som möjligt, med mycket halm, svenskodlat foder och möjlighet att gå ute året runt. Andra nyheter är sill med fänkål och akvavit, från västkusten och självklart MSC-märkt, och alkoholfri glögg smaksatt med superbäret lingon.
Efterfrågan på ekologiskt och svenskt ursprung ökar
Enligt ICAs kundpanel* äter 9 av 10 ett traditionellt julbord. Julskinka toppar listan över viktigaste inslagen på julbordet och svenskt ursprung är den viktigaste faktorn vid köp av julskinka. Även efterfrågan på ekologisk eller KRAV-märkt julskinka är stor. ICAs försäljning av ekologisk julskinka ökade med hela 53 procent förra året.
De viktigaste inslagen på julbordet enligt ICAs kundpanel:
1. Julskinka
2. Sill
3. Janssons frestelse
4. Köttbullar
5. Julmust
För mer information om ICAs produkter inför årets julsäsong, se bifogad produktfakta.
*ICAs kundpanel består av slumpmässigt rekryterade ICA-kunder. Undersökningen genomfördes mellan den 25 november till och med den 10 december 2014. 1 298 personer svarade på frågor om jul och julmat.
För mer information
ICAs presstjänst, telefon: 010-422 52 52 eller Frida Sandberg, ICA Sverige, e-post: frida.sandberg@ica.se
För kunder, ICAs kundservice, telefon: 020-83 33 33
Nya julrecept, tips och filmer finns på ica.se från vecka 46.