ICA-gruppen


Gå till söksidan
  • Om ICA Gruppen

    Om ICA Gruppen ›

    • Våra värderingar
    • Samhällsengagemang
    • Organisation

    Vår verksamhet

    • Våra bolag
    • Affärsmodell
    • Marknader
    • Varumärke
    • Vår historia

    Mål och strategier

    • Strategi
    • Finansiella mål
    • Hållbarhetsmål

    Bolagsstyrning

    • Styrelse
    • Koncernledning
    • Rapporter
    • Policyer och riktlinjer
    • Revisor
  • Aktuellt
  • Hållbarhet

    Hållbarhet ›

    • Klimatkompensation
    • Sponsring
    • Frågor och svar

    Hållbarhetsstyrning

    • Väsentlighetsanalys
    • Strategier och mål
    • Rapporter
    • Certifieringar och standarder
    • Policyer och riktlinjer
    • Visselblåsartjänst

    Vårt hållbarhetsarbete

    • Miljö
    • Socialt
    • Ansvarsfullt företagande
  • Innovation

    Innovation ›

    • Trender och innovationer
    • ICAx

    ICA Växa

    • Innovation och konceptutveckling
    • Förpackningsutveckling
    • Samverkan och öppen innovation
    • Kontakt
  • Karriär
  • Finansiellt

    Finansiell information ›

    • Koncernreleaser
    • Rapporter och presentationer
    • Aktieprospekt 2024
    • Kalender
    • Prenumerera
    • Kontakt

    Kreditmarknad

    • Obligationsprogram
    • Lån och kreditfaciliteter
    • Grön finansiering
    • Finanspolicy
    • Kreditanalytiker
  • Press

    Pressrum ›

    • Pressmeddelanden
    • Bilder och filmer
    • Sociala medier
    • Frågor och svar
    • Prenumerera
    • Presskontakt
  • Kontakt
    • {{section.Title}}
      • {{subSection.Title}}
        • {{anchor.Title}}
    •  
       
Tillbaka
  • Tillbaka
Pressmeddelanden
2016
19 september
12:00
  • Pressmeddelande Minst hållbar till 19 sept 2016
  • 160919 bild minst hallbar till

Minskat matsvinn genom att gå från ”Bäst före” till ”Minst hållbar till”

Under hösten lanserar ICA datummärkningen minst hållbar till på fyra av ICAs egna yoghurtsorter som ett sätt att uppmärksamma kunderna på märkningens egentliga betydelse och på så sätt minska matsvinnet.

Mat som förvaras rätt håller oftast längre än bäst före-datumet vilket gör att en mer rättvisande märkning kan vara minst hållbar till. En allt för stor del av den mat som slängs i hemmen är bra mat. Matsvinnet skulle kunna minska genom att kunderna gör en egen bedömning genom att titta, lukta och smaka istället för att låta bäst före-datumet avgöra.

- En tvåbarnsfamilj slänger mat för upp till 6 000 kronor per år*. Det är negativt både för den enskilda kunden och för miljön. Vi vill utmana den nuvarande bäst före märkningen genom att på några ICA-produkter använda en annan text som tydligare beskriver vad märkningen faktiskt betyder, det vill säga att produkten ofta kan ätas efter datumstämplingen. Det är viktigt att skilja på bäst före eller minst hållbar till och sista förbrukningsdag, säger Kerstin Lindvall, chef corporate responsibility, ICA Sverige.

Fyra produkter med den nya märkningen
ICA Yoghurt naturell, fetthalt 3%, 1 liter
ICA Lättyoghurt naturell, fetthalt 0,5%, 1 liter
ICA Vaniljyoghurt, fetthalt 2%, 1 liter
ICA Lätt vaniljyoghurt, fetthalt 0,5%, 1 liter

Fakta datummärkning
Bäst före-datum är en kvalitetsmärkning, medan sista förbrukningsdag är en märkning för livsmedlets hållbarhet och det är inte tillåtet att sälja eller att skänka bort mat som passerat detta datum.

Andra exempel på ICAs aktiviteter för minskat matsvinn:

  • Must och marmelad gjord på räddad frukt
  • Skänker mat till välgörenhetsorganisationer
  • Utvecklar förpackningar för minskat matsvinn t ex genom att göra dem återförslutningsbara
  • Lokala engagemang, t ex kockar i butik som lagar mat på produkter som närmar sig minst hållbar till.

*Källa Livsmedelsverket

För mer information
ICAs presstjänst, telefon: 010 422 52 52

2016 19 september 12:00
  • Pressmeddelande Minst hållbar till 19 sept 2016
  • 160919 bild minst hallbar till

Om ICA Gruppen

  • Vår verksamhet
  • Aktuellt
  • Vårt hållbarhetsarbete
  • Finansiellt
  • Kontakt

Om ICA Gruppen

  • Vår verksamhet
  • Aktuellt
  • Vårt hållbarhetsarbete
  • Finansiellt
  • Kontakt

Hitta direkt

  • Jobba hos oss
  • Press
  • Rapporter
  • Information för leverantörer
  • Frågor och svar
  • Kundservice

Hitta direkt

  • Jobba hos oss
  • Press
  • Rapporter
  • Information för leverantörer
  • Frågor och svar
  • Kundservice

Aktuellt

  • Almedalen ICAs engagemang under Almedalsveckan
  • Tech & innovation AI – en nyckel till mindre stress i arbetslivet
  • Hållbarhet Matmissionen är en social matbutik som gör skillnad i hela dagligvarukedjan

Aktuellt

  • Almedalen ICAs engagemang under Almedalsveckan
  • Tech & innovation AI – en nyckel till mindre stress i arbetslivet
  • Hållbarhet Matmissionen är en social matbutik som gör skillnad i hela dagligvarukedjan

Säkerhet och integritet

  • Behandling av personuppgifter
  • Cookies
  • Användarvillkor

Säkerhet och integritet

  • Behandling av personuppgifter
  • Cookies
  • Användarvillkor
Kolonnvägen 20
169 70 Solna

Vi använder cookies

ICA Gruppen använder cookies för att webbplatsen ska fungera. De används också för att förbättra din upplevelse och följa upp hur webbplatsen används.
Mer om cookies på ICA Gruppen.

Anpassa kakor

Välj cookies

ICA Gruppen använder cookies för att webbplatsen ska fungera. De används också för att förbättra din upplevelse och följa upp hur webbplatsen används. Mer om cookies på ICA Gruppen.

Dessa cookies kan du inte stänga av. De behövs för att webbplatsen ska fungera.

Dessa hjälper oss att ge dig en bättre upplevelse på webbplatsen. Det är cookies som kan placeras av oss eller en tredjepartsleverantör som har funktioner som vi använder på vår webbplats.