Paula Frösell bytte karriär mitt i livet för att följa sitt hjärta och utbilda sig till dietist. Med ett stort intresse för kopplingen mellan hälsa och mat är Paula delaktig i nästan allt som rör hälsa inom ICA. Paula berättar om sin roll som ICAs dietist och Brand och market manager för Hälsa och Mat & Måltider samt hennes engagemang i projektet Prevention barnfetma.
Vad är egentligen en dietist?
En dietist fokuserar på kostens betydelse för hälsan utifrån olika perspektiv och identifierar, föreslår, motiverar och följer upp lämplig nutritionsbehandling vid specifika tillstånd. Exempel på dessa tillstånd är olika sjukdomar, ätsvårigheter, under- och övervikt, fysisk aktivitet, graviditet, amning, funktionsnedsättning och åldrande. Det går att arbeta preventivt eller vårdande på individuell- eller gruppnivå och på folkhälsonivå. Många dietister arbetar inom vården men dietister finns även i näringslivet, organisationer och inom forskningsvärlden.
Berätta om din karriär? Varför och hur blev du dietist?
Efter gymnasiet utbildade jag mig till civilekonom, sedan började jag som trainee på ICA och därefter hade jag flera olika tjänster inom produktutveckling och marknadsföring. Jag trivdes bra, men ett stort intresse för mat och hälsa och kopplingen mellan dessa två hade alltid funnits inom mig. Efter att funderat under många år så kom jag på vad jag ville göra med längtan efter att få arbeta med människor, hälsa och mat. Jag bestämde mig för att utbilda mig till dietist. Det är ett beslut som jag aldrig ångrat! Jag studerade dietistprogrammet vid Uppsala universitet. Under min utbildning läste jag ämnen som fysiologi, anatomi, kostvetenskap, psykologi, dietetik och klinisk nutrition. Efter min examen ansökte jag om min legitimation hos Socialstyrelsen och har nu titeln Leg. Dietist.
Efter utbildningen började jag arbeta kliniskt som dietist på ett akutsjukhus. Samtidigt drev jag ett eget företag där jag föreläste, skrev böcker och träffade klienter. Efter några år hamnade jag återigen på ICA. Mina båda utbildningar, i kombination med de erfarenheter från arbetslivet som jag fått med mig på vägen, gjorde att jag fick möjligheten att arbeta med det som jag verkligen brinner för! Nu får jag driva och arbeta med frågor som på olika sätt syftar till att förbättra den svenska folkhälsan, tillsammans med fantastiska kollegor och samarbetspartners.
Hur hamnade du på ICA och vad jobbar du med om dagarna?
Jag kom i kontakt med ICA när de, bland många andra företag, besökte Uppsala universitet för att visa upp sin verksamhet och komma i kontakt med studenter och framtida medarbetare. Nu arbetar jag som Brand och market manager för Hälsa och Mat & Måltider, vilket gör att jag är inblandad i nästan allt som ICA gör inom området hälsa. Mitt arbete är otroligt varierat och roligt, ingen dag är den andra lik! En arbetsdag kan exempelvis innehålla strategi- och planarbete, deltagande i produktutvecklingsprojekt, kommunikation och samarbeten med externa företag och organisationer.
ICA ska nu delta i ett projekt om barnfetma som heter Prevention barnfetma. Berätta mer:
Prevention Barnfetma är ett nationellt projekt med deltagare från näringslivet, akademin, offentlig sektor, vården och organisationer. Syftet med projektet är att vi i samverkan ska hitta idéer och lösningar för att förebygga övervikt och fetma bland barn (0-6 år) i Sverige. Visionen är noll barnfetma vid skolstart 2030. Minskad barnfetma bidrar inte enbart till bättre hälsa och förutsättningar under barndomen utan även långsiktigt till minskad psykisk ohälsa, utveckling av diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar.
Varför har du valt att engagera dig i projektet?
För oss på ICA är hälsa ett mycket viktigt område och vi vill verka för hälsosamma levnadsvanor, inte minst hos barn och ungdomar. När förfrågan om deltagande i det här projektet dök upp så kändes det självklart att vara med. Mat spelar en betydande roll för barns hälsa och därför har ICA ett ansvar. Att delta i det här projektet är ett sätt som vi kan ta vårt ansvar på.
Som dietist - varför anser du att barnfetma är ett viktigt ämne?
Fetma hos barn påverkar den drabbades hälsa på så många sätt, såväl fysiskt som psykiskt. Det är ledsamt att se barn som inte orkar eller kan röra sig som sina kompisar, tycker jag. Med tiden kan fetman få vidare konsekvenser och risken för livsstilssjukdomar som diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer är förhöjd. För den enskilda individen kan det utgöra ett enormt lidande. Om fler barn kunde få en bättre start så skulle vi ha chans att minska prevalensen av livsstilssjukdomar och fler skulle kunna leva hälsosammare liv.
Vilka är ICAs viktigaste åtgärder för att förebygga barnfetma?
Ingen kan göra allt men vi kan alla göra något. Jag tror att det viktigaste ICA kan göra är att på olika sätt göra det enklare för familjer att äta hälsosammare. Det kan handla om kommunikation om vad som är hälsosam mat men också om digitala lösningar som förenklar, recept, inspiration, erbjudanden och smarta produkter. Vi behöver också finnas där och när kunderna behöver oss för att dela med oss av vår kunskap, inspiration och erbjudanden.
Berätta om utmaningen Grand Challenge
Inom Prevention Barnfetma finns flera olika arbetsgrupper. En av dem heter Grand Challenge och det är i den som jag i första hand är involverad. Grand Challenge är en nationell idétävling med målsättningen att generera systemförändrande lösningar som förflyttar oss mot visionen om Noll Barnfetma vid skolstart 2030.
Slutligen – har du något karriärstips du vill dela med dig av?
Att följa sitt hjärta. När man får arbeta med det man tycker är roligt och brinner för så blir det oftast bra. Jag har ju ”bytt bana” vilket jag varmt kan rekommendera. Vi ska ju arbeta så många år och då gäller det att sträva efter att det blir utvecklande och roliga år!