ICA Gruppen AB (publ), organisationsnummer 556048-2837, har sitt säte i Stockholms kommun. Adressen till huvudkontoret är ICA Gruppen AB, 171 93 Solna, besöksadress är Svetsarvägen 16, Solna och adress till hemsidan är www.icagruppen.se. ICA Gruppen AB är dotterbolag till ICA Handlarnas förbund, organisationsnummer 802001-5577.
ICA Gruppen AB (publ) är moderbolag i ICA Gruppen som är ett av Nordens ledande detaljhandelsföretag med egna och handlarägda butiker i Sverige, Estland, Lettland, Litauen och Finland. I koncernen ingår ICA Sverige och Rimi Baltic som i huvudsak bedriver dagligvaruhandel, Apotek Hjärtat som bedriver apoteksverksamhet, ICA Fastigheter som äger och förvaltar fastigheter, samt ICA Banken som erbjuder finansiella tjänster samt försäkringar till de svenska kunderna. I koncernen ingår även Hemtex som säljer hemtextil. Bolaget inkClub avyttrades under juni månad. För mer information se www.icagruppen.se.
Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm och ingår i segmentet Large Cap.
Årsredovisningen och koncernredovisningen godkändes för utfärdande av styrelsen den 7 februari 2017. Koncernens rapport över totalresultat och finansiell ställning samt moderbolagets resultat och balansräkningar kommer att bli föremål för beslut om fastställande på årsstämman den 7 april 2017.
Koncernredovisningen är upprättad enligt, av EU kommissionen antagna, International Financial Reporting Standards (IFRS) samt tolkningar av IFRS Interpretations Committee. Dessutom tillämpas RFR 1 Kompletterande redovisningsregler för koncerner utgiven av Rådet för finansiell rapportering. Rekommendationen anger kompletterande normgivning utifrån bestämmelser i Årsredovisningslagen.
Nya standarder och uttalanden som har tillämpats från och med 2016
För 2016 finns endast mindre ändringar publicerade från IASB och IFRIC. Dessa ändringar har inte haft någon påverkan på ICA Gruppens finansiella rapporter.
Nya redovisningsprinciper 2017
För 2017 finns endast mindre ändringar publicerade från IASB och IFRIC. Dessa ändringar har endast en marginell påverkan på ICA Gruppens finansiella rapporter.
Nya standarder från IASB som godkänts av EU med relevans för ICA Gruppen
IFRS 9 Financial instruments publicerades i juli 2014. Standarden kommer att ersätta IAS 39 Finansiella instrument: Redovisning och värdering. Den träder ikraft för räkenskapsår som påbörjas 1 januari 2018. IFRS 9 har godkänts av EU i november 2016. IFRS 9 innehåller regler för klassificering och värdering av finansiella tillgångar och skulder, nedskrivning av finansiella instrument samt regler för säkringsredovisning. ICA Gruppen har gjort en analys av vilka effekter ett införande förväntas få på de finansiella rapporterna. Bedömningen är att den potentiellt största effekten gäller värdering av kreditförluster hänförliga till ICA Banken.
IFRS 15 Intäkter från avtal med kunder publicerades i maj 2014 och en ändring av IFRS 15 publicerades av IASB i april 2016. Ändringen av IFRS 15 förtydligar bland annat definitionen av huvudman och agent. IFRS 15 ska tillämpas från och med räkenskapsår som påbörjas 1 januari 2018. IFRS 15 har godkänts av EU i oktober 2016 och ändringen av IFRS 15 förväntas godkännas av EU under andra kvartalet 2017. Under året har ICA Gruppen analyserat vilka effekter införandet av IFRS 15 får på de finansiella rapporterna. ICA Gruppens huvudsakliga intäkt kommer från försäljning av varor. IFRS 15 innebär i de flesta fall inte någon ändring jämfört med redovisningen av intäkter under gällande IAS 18 Intäkter. När det gäller reglerna om agent och huvudman i IFRS 15, samt IASBs föreslagna ändring av IFRS 15 gällande samma område, har en analys skett av om ICA Gruppens roll i några avtal är såsom huvudman eller agent. Den preliminära slutsatsen är att ICA Gruppen har en roll som huvudman istället för agent, som bedömningen har varit under IAS 18. Effekten av den preliminära bedömningen enligt den av EU fastställda IFRS 15, samt den föreslagna men av EU ej godkända ändringen av IFRS 15, innebär att nettoomsättningen ökar, med ett oförändrat rörelseresultat och en marginellt lägre rörelsemarginal.
Nya standarder från IASB som ej godkänts av EU med relevans för ICA Gruppen
IFRS 16 Leasing har publicerats i januari 2016. Standarden träder i kraft 2019. EU förväntas godkänna IFRS 16 under andra halvåret 2017. IFRS 16 innehåller framförallt nya regler för leasetagares redovisning. Redovisningen som leasegivare motsvarar de regler som gäller under IAS 17 Leasingavtal, förutom i de fall en tillgång hyrs in för att därefter hyras ut, så kallad subleasing. Vid subleasing ska klassificering som operationell eller finansiell lease bedömas utifrån den inhyrda tillgången, och inte den underliggande tillgången, som är fallet under IAS 17. IFRS 16 anger att alla leasetagarens leasingavtal, med undantag för leasingavtal med en löptid på som längst 12 månader samt leasing av mindre värde, ska redovisas som en skuld och tillgång i balansräkningen. Tillgången skrivs av över nyttjandeperioden. Leasingbetalningarna fördelas på ränta och amortering av skulden. ICA Gruppen har ett stort antal leasingavtal. De värdemässigt mest betydande leasingavtalen avser fastigheter som ICA Gruppen hyr in både för egen användning och för uthyrning till icke konsoliderade ICA-handlare. Det pågår ett arbete inom ICA Gruppen med att analysera effekterna av ett införande av IFRS 16. Arbetet innefattar bland annat att tolka reglerna i IFRS 16, att samla in data och bedöma vilka avtal som utgör en lease, att värdera leasingavtal samt att utvärdera behovet av nytt systemstöd. Det är för tidigt att kvantifiera effekterna av införandet av IFRS 16, men införandet kommer att innebära en stor effekt på ICA Gruppens finansiella rapporter.
Tillämpade redovisningsprinciper
Grund för redovisningen
Koncernredovisningen baseras på historiska anskaffningsvärden, med undantag för finansiella derivat och finansiella tillgångar som kan säljas, vilka värderas till verkligt värde. Moderbolagets funktionella valuta är svenska kronor som även utgör rapporteringsvalutan för moderbolaget och koncernen. Samtliga belopp i de finansiella rapporterna anges i miljoner svenska kronor om ej annat anges.
Anläggningstillgångar och långfristiga skulder är sådana som förväntas återvinnas eller betalas efter mer än tolv månader räknat från balansdagen. Omsättningstillgångar och kortfristiga skulder är sådana som förväntas återvinnas eller betalas inom tolv månader räknat från balansdagen.
Koncernredovisningen
Koncernredovisningen omfattar moderföretaget ICA Gruppen AB och dess dotterföretag. Ett dotterföretag är ett företag i vilket ICA Gruppen har det bestämmande inflytandet. Ett bestämmande inflytande kan utövas både genom ägande och genom avtal. Merparten av alla ICA butiker ägs och drivs av fristående handlare. Dessa handlare fattar självständiga beslut om de relevanta aktiviteterna för verksamheten i butiksrörelsen såsom inköp, prissättning, investeringar och personalfrågor. ICA Gruppen har därmed inget bestämmande inflytande i dessa rörelser och de konsolideras ej i ICA Gruppen.
Förvärvsmetoden används vid redovisning av förvärv av dotterföretag. Köpeskillingen för rörelseförvärvet värderas till verkligt värde vid förvärvstidpunkten, vilket beräknas som summan av de verkliga värdena per förvärvstidpunkten för erlagda tillgångar, uppkomna eller övertagna skulder samt emitterade egetkapitalandelar i utbyte mot kontroll över den förvärvade rörelsen. Förvärvsrelaterade utgifter redovisas i resultatet när de uppkommer.
Vid rörelseförvärv där summan av köpeskillingen, eventuellt innehav utan bestämmande inflytande och verkligt värde vid förvärvstidpunkten på tidigare aktieinnehav, överstiger verkligt värde vid förvärvstidpunkten på identifierbara förvärvade nettotillgångar, redovisas skillnaden som goodwill i rapporten över finansiell ställning. Om skillnaden är negativ redovisas denna som en vinst på ett förvärv till lågt pris direkt i resultatet efter omprövning av skillnaden.
ICA Bankens resultat före skatt konsolideras i koncernen inom rörelseresultatet.
Innehav i samarbetsarrangemang
En bedömning sker om samarbetsarrangemanget utgör en gemensam verksamhet eller ett joint venture. Utgör samarbetsarrangemanget ett joint venture redovisas detta enligt kapitalandelsmetoden.
Innehav i intresseföretag
Innehav i intresseföretag redovisas i enlighet med kapitalandelsmetoden.
Utländsk valuta
Transaktioner i utländsk valuta omräknas i respektive enhet till enhetens funktionella valuta enligt de valutakurser som gäller på transaktionsdagen. Vid varje balansdag räknas monetära poster i utländsk valuta om till balansdagens kurs. Icke-monetära poster, som värderas till historiskt anskaffningsvärde i en utländsk valuta, räknas inte om.
Valutakursdifferenser redovisas i resultatet i den period de uppstår. För transaktioner som uppfyller villkoren för säkringsredovisning av kassaflöden redovisas vinster och förluster i övrigt totalresultat.
I koncernredovisningen omräknas samtliga koncernföretag till svenska kronor. De valutakursdifferenser som uppkommer redovisas i övrigt totalresultat. Vid avyttring av en utlandsverksamhet redovisas de ackumulerade valutakursdifferenserna i resultatet tillsammans med vinsten eller förlusten vid avyttringen.
Intäkter
Vid partihandelsförsäljning redovisas en intäkt när varan levereras, och vid detaljhandelsförsäljning när varan betalas i butiken. Vid försäljning online redovisas intäkten när varan anlänt till kunden. Om ICA Gruppen agerar som agent i ett avtal redovisas endast erhållen provision eller motsvarande som en intäkt.
I de fall en försäljning sker med ett åtagande att kunden ska erhålla en framtida bonus, eller att något annat åtagande kvarstår för ICA Gruppen, redovisas intäkten för bonusdelen eller det andra åtagandet först då bonusen levererats till kunden eller åtagandet har uppfyllts.
Intäkter från konsulttjänster samt franchiseavgifter, royalty och vinstdelning från ICA-handlare redovisas i takt med att tjänsten levereras eller rättigheten tillhandahålls.
Hyresintäkter redovisas i takt med att tillgången tillhandahålls.
Resultatet från fastighetsförsäljningar redovisas när de huvudsakliga riskerna och förmånerna förknippade med fastigheten överförts till köparen, vilket normalt sker på tillträdesdagen.
I de fall ICA Gruppen säljer en fastighet som därefter återhyrs för användning inom koncernen, eller för vidareuthyrning till en icke konsoliderad ICA-handlare, sker en samlad bedömning av hela avtalsarrangemanget för att avgöra om de huvudsakliga riskerna och förmånerna övergått till köparen.
Utdelningsintäkter redovisas i resultatet när rätten att erhålla utbetalningen fastställs.
Leasing
Leasingavtal klassificeras i koncernen som antingen operationella eller finansiella. ICA Gruppen hyr byggnader och inventarier för egen användning inom koncernen, men butikslokaler hyrs även in för att hyras ut till icke konsoliderade ICA-handlare. Varken hyrestiden i förhållande till den underliggande tillgångens ekonomiska livslängd, nuvärdet av hyresbetalningarna i förhållande till den underliggande tillgångens verkliga värde, eller andra faktorer innebär att de ekonomiska riskerna och förmånerna väsentligen finns hos ICA Gruppen. Den ekonomiska innebörden i dessa arrangemang innebär således en klassificering som operationella leasingavtal både vad gäller inhyrda och uthyrda tillgångar.
ICA Gruppen som leasetagare
Leasingavgifter avseende operationella leasingavtal fördelas som en kostnad linjärt över avtalets löptid.
ICA Gruppen som leasegivare
Leasingavgifter avseende operationella leasingavtal fördelas som en intäkt linjärt över avtalets löptid.
Inkomstskatt
Inkomstskatter redovisas i resultatet. Om den underliggande transaktionen redovisas i övrigt totalresultat eller i eget kapital redovisas även tillhörande skatt på motsvarande vis.
Uppskjuten skatt redovisas enligt balansräkningsmetoden. Uppskjutna skattefordringar redovisas för alla avdragsgilla temporära skillnader och outnyttjade underskottsavdrag i den utsträckning det är sannolikt att framtida skattepliktiga vinster kommer att finnas tillgängliga. Värdet av uppskjutna skattefordringar prövas vid varje balansdag.
Goodwill
Goodwill som uppkommer vid företagsförvärv hänförs till de kassagenererande enheter som drar nytta av förvärvet. Nyttjandeperioden är obestämbar. Ingen avskrivning sker.
Andra immateriella tillgångar
Immateriella tillgångar redovisas till anskaffningsvärde. Avskrivning sker över nyttjandeperioden i de fall denna är bestämbar. I de fall nyttjandeperioden är obestämbar sker ingen avskrivning men en nedskrivningsprövning sker minst årligen.
Materiella anläggningstillgångar
Materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde med avdrag för ackumulerade avskrivningar och nedskrivningar.
Förvaltningsfastigheter
Förvaltningsfastigheter är fastigheter som hyrs ut till tredje part till skillnad mot rörelsefastigheter som är fastigheter som används i koncernen eller hyrs ut till icke konsoliderade ICA-handlare. Förvaltningsfastigheter redovisas enligt samma principer som andra materiella anläggningstillgångar.
Tillgångar och skulder som innehas för försäljning och avvecklade verksamheter
Tillgångar och skulder klassificeras som tillgångar och skulder som innehas för försäljning om dessa är tillgängliga för omedelbar försäljning, det finns ett beslut om att de skall säljas samt att det är sannolikt att en försäljning är genomförd inom tolv månader. Tillgångar som innehas för försäljning värderas till det lägsta av bokfört värde och bedömt försäljningsvärde med avdrag för försäljningskostnader.
En avvecklad verksamhet är en del av ett företag som antingen har avyttrats eller klassificerats som att den innehas för försäljning och i normalfallet utgör minst ett segment.
Avskrivningar
Avskrivningar beräknas på tillgångarnas anskaffningsvärden, bedömd nyttjandeperiod samt restvärde. Bedömd nyttjandeperiod omprövas kontinuerligt.
Nedskrivningar
Redovisat värde för anläggningstillgångar prövas för nedskrivning genom att det redovisade värdet jämförs med det högsta av tillgångens verkliga värde med avdrag för försäljningskostnader och nyttjandevärdet. Vid nuvärdesberäkningen av framtida nettokassaflöden används en diskonteringsfaktor före skatt som avspeglar marknadens aktuella uppskattning av pengars tidsvärde, samt de risker som förknippas med tillgången.
Goodwill, tillgångar med en obestämbar nyttjandeperiod samt immateriella tillgångar som inte tagits i bruk är föremål för minst årliga nedskrivningsprövningar. Övriga anläggningstillgångar nedskrivningsprövas vid indikation på värdenedgång.
Varulager
Varulagret värderas till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet. Anskaffningsvärdet består av samtliga inköpskostnader med avdrag för erhållen leverantörsbonus som är hänförlig till kvarvarande varulager.
Finansiella instrument
Finansiella instrument redovisas initialt till anskaffningsvärde. Den efterföljande redovisningen är beroende av till vilken kategori de finansiella instrumenten tillhör. Kategorierna är: Finansiella tillgångar värderade till verkligt värde i resultatet, investeringar som hålls till förfall, lånefordringar och kundfordringar, finansiella tillgångar som kan säljas, finansiella skulder värderade till verkligt värde via resultatet samt andra finansiella skulder.
Förvärv och avyttring av finansiella tillgångar redovisas på affärsdagen, som utgör den dag då ICA Gruppen förbinder sig att förvärva eller avyttra tillgången.
Verkligt värde på finansiella tillgångar och skulder har bestämts i enlighet med beskrivningar i not 20 i årsredovisningen för 2016.
Skulder till kreditinstitut och andra låneskulder
Samtliga låneskulder tillhör kategorin ”Andra finansiella skulder” och redovisas till upplupet anskaffningsvärde enligt effektivräntemetoden. Initialt redovisas lån till värdet av vad som erhållits i lån med avdrag för utgifter som hänförs till upplåningen. Utgifterna för upplåningen periodiseras över lånets löptid.
Derivat
Samtliga derivat redovisas till verkligt värde i balansräkningen. De derivatinstrument där ICA Gruppen ej tillämpar säkringsredovisning kategoriseras som ”Verkligt värde via resultatet” i underkategorin ”Innehas för handel” och värdeförändringarna redovisas i resultatet.
För derivatinstrument som uppfyller kraven för kassaflödessäkring redovisas effektiv del av värdeförändringarna i övrigt totalresultat i avvaktan på att den säkrade posten redovisas i resultatet. Den ineffektiva delen av värdeförändringarna redovisas i resultatet.
ICA Bankens fordringar och skulder
ICA Bankens utlåning i form av blanco- och kortkrediter till konsumenter tillhör kategorin ”Lånefordringar och kundfordringar” och redovisas till upplupet anskaffningsvärde på likviddagen och därefter med hänsyn till konstaterade och sannolika kreditförluster. ICA Bankens inlåning redovisas till upplupet anskaffningsvärde. Placeringar av ICA Bankens överlikviditet redovisas till upplupet anskaffningsvärde, eller till verkligt värde med värdeförändring i resultatet, beroende på typ av placering.
Ränta
Ränteintäkter redovisas i takt med att de intjänas. Räntekostnaden för tillgångar som tar minst ett år att färdigställa aktiveras som en del av anskaffningsvärdet för tillgången.
Likvida medel
I likvida medel ingår kassa, banktillgodohavanden och kortfristiga placeringar som har en ursprunglig löptid på högst tre månader. Kassa och banktillgodohavanden kategoriseras som ”Lånefordringar och kundfordringar” vilket innebär värdering till upplupet anskaffningsvärde. Kortfristiga placeringar kategoriseras som ”Verkligt värde via resultatet” i underkategorin ”Innehav för handel” och värdeförändringar redovisas i resultatet.
Avsättningar och eventualförpliktelser
En avsättning för förlustkontrakt redovisas när de förväntade fördelarna som koncernen bedöms erhålla från ett kontrakt är lägre än de oundvikliga kostnaderna enligt kontraktet.
Om koncernen är involverad i en tvist bedöms det mest troliga utfallet av tvisten. Om den samlade bedömningen är att det är mer än femtio procent sannolikt att ICA Gruppen kommer att förlora tvisten sker en avsättning med det belopp som bedöms som det mest troliga utfallet.
Som eventualförpliktelser redovisas förpliktelser som härrör från inträffade händelser, men som inte redovisas som en skuld eller en avsättning eftersom det inte är sannolikt att någon form av utbetalning kommer att krävas, eller att utbetalningens storlek inte kan beräknas med tillräcklig säkerhet.
Pensioner och övriga utfästelser om förmåner efter avslutad anställning
I koncernen finns både avgiftsbestämda och förmånsbestämda pensionsplaner. Beräkningen av nuvärdet av de förmånsbestämda pensionsplanerna grundar sig på ett antal antaganden. Från nuvärdet av pensionsförpliktelsen dras verkligt värde på förvaltningstillgångar av. Diskonteringsräntan är räntan för förstklassiga företagsobligationer med en löptid som motsvarar löptiden för förpliktelsen. Bostadsobligationer anses av ICA Gruppen utgöra en företagsobligation i enlighet med IAS 19, Ersättningar till anställda. I de fall då det inte är möjligt att fastställa räntan baserat på avläsbara data motsvarande löptiden för förpliktelsen sker en extrapolering av räntekurvan baserat på observationer av räntan för kortare löptider. Omvärderingar redovisas i övrigt totalresultat när de uppstår.
Väsentliga antaganden och bedömningar
Att upprätta de finansiella rapporterna enligt IFRS kräver att företagsledningen gör bedömningar och uppskattningar samt gör antaganden som påverkar tillämpningen av redovisningsprinciperna och de redovisade beloppen i resultat- och balansräkningen. Uppskattningar och antaganden är baserade på historiska erfarenheter och ett antal faktorer som under rådande förhållanden synes vara rimliga. Resultatet av dessa uppskattningar och antaganden används sedan för att bedöma de redovisade värdena på tillgångar och skulder som inte annars tydligt framgår av andra källor. Det verkliga utfallet kan avvika från dessa uppskattningar och bedömningar. De antaganden och bedömningar som företagsledningen anser som mest väsentliga är följande:
Sale and lease back transaktioner med vidareuthyrning
I de fall ICA Gruppen avyttrar en fastighet med samtidig återhyra och vidareuthyrning till en icke konsoliderad ICA-handlare, sker först en bedömning av om fastigheten är såld. Om de väsentliga riskerna och förmånerna som är förknippade med fastigheten överförts till köparen redovisas fastigheten som såld. I den bedömningen ingår även återhyran och vidareuthyrningen av fastigheten och om detta påverkar överföringen av risker och förmåner till köparen. Om bedömningen leder till att fastigheten anses som såld sker därefter en bedömning av leasingavtalen och om dessa är operationella eller finansiella. Avtalen om återhyran och vidareuthyrningen bedöms därvid tillsammans eftersom dessa avtal upprättas samtidigt. Att bedöma huruvida en fastighet är såld enligt IAS 18 Intäkter, och därefter klassificera hyresavtalen enligt IAS 17 Leasingavtal, i de fall fastigheten anses som såld, innebär en komplex och omfattande bedömning av innebörden av olika faktorer, omständigheter och avtalsvillkor. Bedömningen för de fastigheter som sålts är att ICA Gruppen har en begränsad risk och inblandning i dessa fastigheter, vilket innebär att dessa har redovisats som sålda. Hyresavtalen om återhyra och vidareuthyrning är klassificerade som operationella leasingavtal baserat på att de väsentligaste ekonomiska riskerna och förmånerna finns hos fastighetsägarna och hos ICA Gruppens hyrestagare; ICA-handlarna.
Värdering av goodwill och varumärken
Det sker en löpande bevakning av att goodwill och varumärken inte har ett bokfört värde som överstiger återvinningsvärdet. En beräkning sker av återvinningsvärdet för att bedöma om det finns ett behov av att skriva ned det redovisade värdet för goodwill och varumärken. Återvinningsvärdet har beräknats med tillämpning av nuvärdesberäkning av kassaflöden baserade på förväntat framtida utfall av ett antal faktorer. Eftersom verkligt värde beräknas utifrån antaganden om framtiden kan en negativ förändrad bedömning av dessa antaganden leda till en nedskrivning.
Förmånsbestämda pensioner
Förmånsbestämda pensioner har genomsnittligen en lång löptid innan utbetalning kommer att ske. För att beräkna nuvärdet av ICA Gruppens pensionsskuld krävs ett antal antaganden såsom livslängd, löneökning, inflation och diskonteringsränta. Bedömningen av dessa antaganden grundar sig på samma långa löptid som skulden. Antagandena baseras på externa och interna bedömningar om framtiden samt på historiska erfarenheter. En liten förändring av ett antagande kan få en betydande effekt på skulden.
Intäkter
Det finns avtal som kräver en kvalificerad bedömning av om ICA Gruppen agerar som huvudman eller agent enligt IAS 18 Intäkter. Bedömningen innefattar många olika faktorer där en samlad bedömning sker av samtliga fakta och omständigheter för att avgöra ICA Gruppens roll i avtalet. Om ICA Gruppen är huvudman redovisas intäkter och kostnader brutto, medan endast erhållen provision eller motsvarande redovisas som intäkt om ICA Gruppen är agent.