Hållbarhetsfrågor genomsyrar hela organisationen
Den strategiska inriktningen för ICA Gruppens hållbarhetsarbete fastställs av styrelsen genom hållbarhetsutskottet och styrs genom strategisk planering och affärsplaneringsprocesser. Hållbarhetsutskottets uppgifter grundas i Kodens föreskrifter om styrelsens ansvar för att sätta riktlinjer för hur ICA Gruppen ska verka i samhället. Utskottet bereder bland annat policyer för affärsetik och hållbarhet, hållbarhetsredovisningar (års- och kvartalsvis) och arbetar med uppföljning inom affärsetik och hållbarhet.
Vidare utför styrelsen årligen en genomgång av ICA Gruppens hållbarhetsarbete. Genomgången omfattar riskanalys, etiska dilemman och djupare utbildning kring särskilt identifierade områden. Vd är ansvarig för hållbarhetsfrågorna inom koncernen men ledningen av det löpande hållbarhetsarbetet har delegerats till Direktör Corporate Responsibility som ingår i ICA Gruppens koncernledning.
Verktyg och standarder styr hållbarhetsarbetet
ICA Gruppen arbetar strukturerat med verktyg och modeller för att följa upp och säkerställa att de varor vi säljer och hanterar lever upp till såväl externa som interna krav.
En betydande del i detta arbete är att certifiera stora delar av inköps-, logistik- och butiksprocesserna mot relevanta standarder för kvalitet och miljö. Miljöstandarden ISO 14001 används för certifiering av verksamheten, och i butiksledet används miljömärkningen Svanen samt det egna miljöstödet ICA-handlare för miljön. ICA Fastigheter har som mål att alla egenägda nyetableringar ska certifieras enligt Miljöbyggnad Guld. Kvalitetsstandarderna ISO 9001, ISO 22000 och BRC S&D används för certifiering av verksamheten, i butiksledet används Svensk standard för livsmedelshantering i butik. ICA Gruppen arbetar på flera fronter för att förhindra livsmedelsbedrägerier, bland annat genom kvalitetscertifikat, analyser och oanmälda revisioner samt samarbeten inom branschen. Djuromsorg är en central fråga ur kvalitetshänseende. Djur ska behandlas väl, skyddas mot onödigt lidande och hållas i en miljö som främjar deras hälsa och naturliga beteende.
Etisk handel
ICA Gruppen har tagit fram ett eget verktyg för social revision av leverantörer av egna varor i högriskländer, ICA Social Audit. Kraven baseras på liknande kriterier som i Amfori BSCI. Genom att kombinera egna revisioner, utförda av egen personal eller konsulter, med tredjepartsrevisioner, såsom Amfori BSCI, ETI och SA8000, har den ofta tidskrävande processen att få till stånd sociala revisioner skyndats på. Med ICA Social Audit får leverantörerna hjälp att snabbare förbättra arbetsförhållandena i produktionen. I ett långsiktigt perspektiv arbetar ICA Gruppen för att alla leverantörer av egna varor i högriskländer ska använda sig av ett tredjepartssystem, vilket även gagnar leverantörerna i sina övriga kundrelationer.
Visselblåsartjänst
Alla medarbetare ansvarar för att följa ICA Gruppens affärsetiska policy och uppmuntras att rapportera allvarliga missförhållanden som strider mot lagar och regler eller ICA Gruppens policyer med riktlinjer.
En extern tjänst för så kallade visselblåsare finns, så att medarbetare som får kännedom om missförhållanden, och inte vill rapportera dem genom de vanliga kanalerna, kan göra det anonymt.
ICA Gruppens webbaserade visselblåsarsystem hittar du här ›