Rösta på dina favoriter

Hundratals nominerade har blivit tio finalister, fem i Årets lokala hjälte och fem i
Årets lokala hjälte junior. Nu är det dags för nästa steg – att utse de två vinnarna.
Nedan kan du läsa mer om finalisterna, och rösta på din favorit i varje kategori.

Vinnarna utses genom en allmän omröstning här på webben samt av ICAs Entreprenörspris jury.
Röstningen pågår mellan den 25 mars - 23 april. Därefter har vi ett jurymöte och vinnarna koras.
Vi presenterar våra slutliga vinnare här på webben och i våra sociala medier – håll utkik!

Kategori: Årets lokala hjälte 2021

Full-Fart

Sanda och Belmir Bosnjak, Tranås
När paret Sanda och Belmir Bosnjak blev varslade under finanskrisen föddes idén att hyra ut sin egen arbetskraft. Det blev startskottet för bemannings- och serviceföretaget Full Fart AB. Elva år senare erbjuder bolaget bland annat uthyrning av personal och städservice på ett antal orter runt om i Småland, och har nästan 100 anställda.

Malin i Ratan

Malin Lindmark, Ratan
Som utbildad naturvetare med en fascination för hantverksmetoder började Malin Lindmark för snart 20 år sedan att tillverka egen tvål. Intresset utvecklades till ett företag och idag säljer Malin sina ekologiska tvålar från lilla Ratan i Västerbotten till människor i hela Europa. Dessutom har hennes butik blivit ett uppskattat besöksmål i regionen.

Växbo Lin

Hanna och Jacob Bruce, Växbo
För Hanna och Jacob Bruce började drömmen om Växbo Lin redan 1993, när Hanna sommarjobbade som guide på fabriken. Då var de 16 år, och pratade redan om att köpa den. Nu har de drivit Växbo Lin i 15 år, fördubblat personalstyrkan, fyrdubblat omsättningen och utvecklat den världsunika verksamheten till ett attraktivt besöksmål i Hälsingland.

Upplev & Njut

Monica Frangeur, Degeberga
Inspirerad av sin natur- och matälskande pappa grundade biologen Monica Frangeur 2005 företaget Upplev & Njut – Sveriges första guidade matvandringar i naturen. Idag har över 19 000 personer deltagit i vandringarna där Monica delar med sig av såväl naturkunskap som skånska delikatesser.

Shamsen Omsorg

Nagla Negm El Din, Gagnef
Efter att en nära anhörig drabbats av en hjärnblödning upplevde Nagla Negm El Din att det saknades flexibilitet i den personliga assistansen, och bestämde sig för att själv erbjuda det hon efterfrågade. 2006 startade hon Shamsen Omsorg, som idag har drygt 150 anställda.

Kategori: Årets lokala hjälte junior 2021

CleanSea

Lukas och Mikaela Juhler, Örebro
När tvillingarna Lukas och Mikaela Juhler upptäckte hur mycket plast som spolades upp längs kustlinjen på den svenska västkusten, och vilken inverkan det har på havets djurliv, bestämde de sig för att göra något åt det. De grundade företaget CleanSea, som finansierar insamling av plast i havet, med hjälp av armbandsförsäljning.

Sommarkul

Isabella Mezei & Arbana Kadriu, Oskarström
För sex år sedan, när Isabella Mezei och Arbana Kadriu var tio och elva år gamla, kände de sig redan trötta på det begränsade utbud av aktiviteter som fanns för barn i Oskarström. De bestämde sig för att ta saken i egna händer, och startade initiativet Sommarkul. Resultatet blev en hel sommarlovsvecka fylld av sporter, lekar och andra aktiviteter, och är idag en uppskattad och återkommande tradition på orten.

Period Pack

Lova Svensson och Amanda Mattsson, Örebro
Period Pack tar avstamp i en situation som de flesta kvinnor kan relatera till – att befinna sig någonstans utanför hemmet och inse att man inte har med sig mensskydd. Det vill Lova Svensson och Amanda Mattsson motverka med sitt företag Period Pack, som via smidiga behållare tillgängliggör mensskydd på arbetsplatser och i offentliga rum i Sverige.

Heja Havre

Maja Szokolay och Stella Heffler, Helsingborg
Under sin gymnasietid tyckte Maja Szokolay och Stella Heffler att det var svårt att hitta mellanmål som var bra för både hälsan och plånboken. Deras gemensamma kärlek för havre resulterade till slut i skapandet av en vegansk instant gröt, enkel att ta med och äta var som helst. Idag har UF-företaget Heja Havre omvandlats till ett AB och resan har bara börjat.

Upplandslådan

Elliot Westerlind, Hampus Welin, Alexander Oscarsson och Oskar Fröberg, Uppsala
Barndomsvännerna Elliot Westerlind, Hampus Welin, Alexander Oscarsson och Oskar Fröberg såg hur coronapandemin påverkade många mindre livsmedelsproducenter i Uppland och bestämde sig för att hjälpa. De startade Upplandslådan – en låda fylld av lokala delikatesser som både privatpersoner och företag kan beställa.