- Jag tror att vi kommer se en fortsatt försäljningsökning av alkoholfri öl även denna midsommar. Redan under våren har vi sett en markant ökning vilket nog beror på det fina vädret i kombination med en ökad medvetenhet om hälsan. Vi ser också att intresset för vegorecept ökar kring våra svenska högtider. Den kraftigaste ökningen är inom veganska recept som ökade med 143 procent mellan midsommar föregående år och året innan, säger Paula Frösell, dietist ICA Sverige.
Sill
Sill är en traditionsbunden matvara som har en liten och trogen kundkrets under övriga året men blir en storsäljare vid vissa högtider. Just midsommarveckan sticker ut från andra veckor under året. Försäljningen går upp med cirka 1 300 procent dagen innan midsommar jämfört med en vanlig sommardag.
Lax
Lax är också populär midsommarmat. Försäljningen av gravad lax ökar med cirka 600 procent och kallrökt med cirka 350 procent jämfört med en vanlig sommarvecka.
Jordgubbar
Av den svenska jordgubbsförsäljningen står midsommarhelgen för mellan 15 och 20 procent av den totala volymen under året.
Grill
Traditionellt är midsommar en stor grillhelg och många kunder vill ha kött, framför allt fläskytterfilé, på grillen även om intresset för vegetariska alternativ ökar. I ICAs årliga grillrapport framgår det att nästan hälften av svenskarna anser att grillning påverkar deras psykiska hälsa positivt och att nästan varannan uppger att de blir gladare av att grilla. Läs hela ICAs grillrapport
*Siffrorna baseras på statistik från midsommar 2017.
För mer information
ICAs presstjänst, telefon: 010 422 52 52