ICA Gruppens VD Per Strömberg (till vänster) var en av besökarna på Nobel Week Dialogue. – Det här är stora och viktiga frågor för oss.
Nobel Week Dialogue är på sätt och vis en hyllning till kreativiteten och viljan att förbättra världen. 2006 års fredspristagare Muhammad Yunus är en av dem som oroas över hur vi ska lyckas mätta 10 miljarder munnar i framtiden. Han vet att förändringar krävs och har gott hopp om att det går att lösa.
– Kreativitet har alltid varit mänsklighetens kännetecken. Det är till stor del det som skiljer oss från andra arter. Kreativitet handlar om att göra det omöjliga möjligt, konstaterar Muhammad Yunus.
ICA kopplar ihop forskning och verklighet
Årets tema för konferensen var framtidens mat och det blev snabbt tydligt att det är ett mångfacetterat område som engagerar. Många av forskarna på plats menar att debatten i dagens polariserade värld allt oftare styrs av känslostyrda argument och därför är det extra viktigt med en dag som förmedlar fakta och kunskap.
– För ICAs del handlar det om att visa att det går att förverkliga forskning och vetenskap i praktiken. Det här är stora och viktiga frågor för oss och engagemanget för hållbar matproduktion är stort inom ICA. Det är ett bra tillfälle att få diskutera frågorna och på samma gång lyssna och lära, säger ICA Gruppens vd Per Strömberg.
ICA Gruppen visade upp projektet Klimaträtt som är ett samarbete med bland andra WWF och forskare på Chalmers. Recepten till lunchen och mellanmålen var framtagna av ICA Kökets chef Leif Grönlund utifrån ICAs klimatguidade recept.
Populärt att cykla ihop sin egen smoothie
Många ville cykla i ICAs utställningsyta.
ICAs utställningsyta var välbesökt och Karin Amnå var en av de medarbetare som berättade för besökarna om företagets olika initiativ.
– Det märks att många av besökarna är väldigt kunniga och vill veta mer om ICAs hållbarhetsarbete. Flera är intresserade av hur vi tänker ta vårt arbete vidare in i framtiden, berättar Karin Amnå.
Att cykla ihop sin egen smoothie hos ICA var också mycket populärt bland besökarna. Många ville ta en selfie och dela den i sociala medier.
Många aspekter av hållbar matproduktion
En av de talare som underströk det globala matsystemets stora påverkan för klimatet var den svenske miljöforskaren Johan Rockström. Han ser en tydlig koppling mellan maten vi äter och de ökande klimatförändringarna.
– Hur vi agerar de kommande femtio åren kommer få konsekvenser för mänskligheten och vårt klimat de kommande 10 000 åren. Vi kan också visa att matens påverkan är en mycket tongivande faktor. Kan vi göra skillnad där så kan vi göra stor skillnad för vår planet, säger Johan Rockström.
1993 års nobelpristagare i medicin Richard J. Roberts talade sig varm för gentekniken som han menar skulle kunna bidra till att mätta många av världens munnar.
– Vi har inte råd att avstå från den produktionsökning som gentekniken kan bidra till. Jag vill till och med påstå att utan användandet av genmodifiering så kommer vi inte att lyckas.
Genteknik ett ämne som engagerar
En som inte delar professor Roberts synpunkter är Aurora Unge från Järna, en av alla besökare som följde scenprogrammet med stort intresse.
– Som utbildad trädgårdsmästare med ett stort miljöintresse följer jag diskussionen noga. Jag är övertygad om att biodynamiskt framställd mat som får växa långsamt är bättre för en hållbar matproduktion. Att GMO (genetiskt modifierad organism) skulle vara lösningen tror jag definitivt inte på.
Andra delar som diskuterades under dagen var bland annat matens stora klimatpåverkan, inte minst genom ett omfattande matsvinn, men också framtida alternativ för att minska vår köttkonsumtion, matens inverkan på vår hälsa och hur vi ska skapa en rättvis fördelning av jordens resurser.
Mer information:
Foto: Niklas Elmehed